pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustavni sodniki so Janši dokončno vrnili poslanski mandat

Deli na:
Ustavni sodniki so Janši dokončno vrnili poslanski mandat

Foto: Bobo

Predsednik SDS Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da je ustavno sodišče odpravilo sklep o odvzemu njegovega poslanskega mandata. Po zapisu Janše naj bi DZ nedopustno kršil pravice iz 43. člena ustave, ki pravi, da ima vsak pravico voliti in biti voljen. Ustavno sodišče bo odločitev objavilo v kratkem.

Janša je zapisal še, da je razlog za bes "F571 sedaj znan". Na Twitterju se je namreč danes že odzival na poročanje o pravnomočnosti avstrijske sodbe v zadevi Patria ter ga pospremil z besedami, da gre za "zanimiv timing za tole novo ofenzivo laži v @Dnevnik_si in @24ur_com". Vprašal se je, ali "Forum 21 pričakuje klofuto iz Evropske komisije, ustavnega sodišča ali pa arhivov".

Predsednik SDS je bil na lanskih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca, a je funkcijo nekaj časa opravljal tako rekoč iz zapora, saj je moral nekaj tednov pred volitvami zaradi pozneje razveljavljene obsodilne sodbe v zadevi Patria na prestajanje kazni na Dob.

DZ je nato oktobra lani zavrnil predlog, da bi Janša ostal poslanec, zato je prvak SDS ostal brez mandata. Pritožil se je na ustavno sodišče, to pa se je odločilo, da bo obenem preučilo tudi ustavnost zakona o poslancih. Novembra lani je do končne odločitve zadržalo sklep o prenehanju Janševega poslanskega mandata in ta se je do končne odločitve lahko vrnil v poslanske klopi. Z najnovejšo, končno odločitvijo pa so ustavni sodniki Janši po njegovih navedbah mandat zdaj vrnili dokončno.

Na ustavnem sodišču za STA še niso želeli potrditi vsebine odločitve, bo pa ta javno objavljena predvidoma še danes.