Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Uspeh Jermana in Mazetove

Deli na:

Tržičan Andrej Jerman je prepričljivo zmagal na smuku za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanskem Bormiu. To je njegova druga zmaga v pokalu.

Tržičan Andrej Jerman je prepričljivo zmagal na smuku za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanskem Bormiu. To je njegova druga zmaga v pokalu.

Drugi je bil Švicar Didier Defago (+0,53), tretji pa Avstrijec Michael Walchhofer (+1,03). Slovenski uspeh je na 15. mestu dopolnil Andrej Šporn (+2,01), Andrej Križaj je bil 23. (+2,55) Rok Perko pa 37. (+3,91).

Enaintridesetletni Jerman, dosegel je 54. slovensko zmago v alpskem smučanju, je bil doslej v svetovnem pokalu trikrat na zmagovalnih stopničkah. Prve slovenske smukaške zmage v pokalu se je veselil 23. februarja 2007 v Garmisch Partenkirchnu, na tem nemškem smučišču pa je bil dan pozneje še drugi. Tretji je bil v francoskem Chamonixu 26. januarja 2008, še štirikrat pa je bil na četrtih mestih tik za najboljšimi.

Šestnajstemu smukaču minule zime v letošnji olimpijski sezoni ni šlo nič od rok tako, kot si se zastavil v pripravljalnem obdobju in kot je nakazal ob koncu lanske, ko je bil 7. marca letos na smuku v Kviftjelu na Norveškem četrti. Njegova edina uvrstitev med trideseterico doslej je bila 5. decembra, ko je bil 18. na smuku v ameriškem Beaver Creeku.

Slovenski smukači so se dobro odrezali že na treningih na sloviti progi Stelvio, posebej pa je izstopal Jerman. Na prvem preizkusu proge je bil v nedeljo drugi, na drugem v ponedeljek pa prepričljivo najhitrejši. Drugouvrščenega Avstrijca Maria Scheiberja je premagal kar za 91 stotink sekunde. Prav Schreiber je začel nastop in do nastopa Jermana v vodil z več kot sekundo in pol pred tekmeci. Jerman je imel v zgornjem delu nekaj zaostanka za Avstrijcem, naravnost odlično pa je Tržičan odpeljal srednji in spodnji del in si priboril 44 stotink naskoka. Na startu pa je bila še večina najboljših. Nasmeh Jermana pa je postajal vse širši, saj so zaostali Kanadčan Manuel Osborne-Paradis, Defago, Norvežan Aksel Lund Svindal, za več kot sekundo avstrijski zvezdnik Michael Walchhofer, dvakratni zmagovalec Bormia ... Ko je bil v cilju še Švicar Didier Cuche je bilo jasno, da je Jerman na pragu zmage, česar se je nato na koncu tudi zasluženo veselil.

Najboljši slovenski alpski smučar je bil tako povsem drugačne volje, kot po hudem padcu na superveleslalomu 18. decembra v italijanski Val Gardeni. Tedaj na srečo ni utrpel poškodb, bolečine pa so bile prehude za tekmovalne napore in do Bormia ni nastopal. Premor je izrabil za počitek in fizioterapijo, s katero so odpravili težave z gležnjem in hrbtom.

Scheiberja, ki se je na drugem mestu najbolj približal Jermanu, je po koncu tekme doletela diskvalifikacija zaradi previsokega smučarskega čevlja, na tretje mesto pa se je povzpel njegov rojak Walchhofer.

Smučarje čaka sedaj novoletni premor, potem pa 6. januarja na Sljemenu nad Zagrebom slalom.

Mazetova četrta

Avstrijka Marlies Schild je zmagala na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v avstrijskem Lienzu (1:57,65), Črnjanka Tina Maze pa je bila četrta (+2,34), najboljša na slalomih doslej. Druga je bila Francozinja Sadrine Aubert (+1,83), tretja pa Avstrijka Kathrin Zettel (+2,19). Preostali Slovenki se nista uvrstili v finale.

Maruša Ferk je bila 43. (+5,77), Ana Drev pa ni prišla do cilja.

Schildova je prepričljivo vodila že po prvi vožnji, saj so vse tekmovalke za njo zaostale več kot sekundo. Zettlova je bila druga (+1,02), tretja Finka Tanja Poutiainen (+1,04), Mazejeva pa je imela na šestem mestu (+1,54) znova lepo izhodišče za vrhunski dosežek. Pred njo je v finalu smučala vodilna v pokalu, Nemka Marie Riesch, ki pa je naredila veliko napak in končala na 14. mestu. Mazejeva pa je, nasprotno, odpeljala izvrstno in prehitela dotlej vodilno Američanko Sarach Schleper za skoraj pol sekunde (0,44). Črnjanko je prehitela Aubertova, zaostala pa Poutiainenova, ki je padla celo na 27. mesto. Zettlova je zaostala za Francozinjo ter le 15 stotink prehitela slovensko finalistko, Schildova pa je z novo izjemno predstavo na veliko veselje polne ciljne arene povsem dotolkla tekmice in konkurenco ugnala za skoraj dve sekundi.

Mazejeva je po dveh 12. mestih in 16. mestu na treh slalomih v tej zimi prvič doslej v pokalu dobila dobro startno slalomsko številko. Začela je kot 17. po vrsti in dodobra izkoristila prvo priložnost, da v boljših pogojih poseže med deseterico tudi v tej disciplini, kar ji doslej v karieri še ni uspelo. Dvanajsti mesti sta bili doslej njeni najvišji uvrstitvi, skupaj pa je bila le petkrat med dvajseterico, točke pa je dobila desetkrat.

Ferkova je v letošnji sezoni precej boljša v hitrih disciplinah kot v slalomu, v katerem je v minuli zimi v Garmisch Partenkirchnu s tretjim mestom osvojila doslej edine stopničke v karieri. S skoraj šestimi sekundami zaostanka po prvi vožnji ni mogla niti pomisliti na to, da bi lahko nastopila tudi na drugi progi in se ji počasi izmika številka med prvo trideseterico. Povsem pri repu 82. tekmovalk pa je nastopila Drevova (73). Slednja je bila doslej v slalomih le dvakrat med dobitnicami točk. V prejšnji sezoni je bila 18. v Aspnu in 27. v Lienzu, to prizorišče pa ji tokrat ni prineslo uvrstitve.

Nastopila je tudi Američanka Lindsey Vonn. Po hudem padcu na ponedeljkovem veleslalomu je zaradi poškodovanega zapestja vozila previdno in se v startni hišici se ni niti odrinila, kljub temu pa je bila na koncu na 18. mestu.

To je bila zadnja tekma alpskih smučark pred novoletnim premorom. Bela karavana se bo znova zbrala 3. januarja na Sljemenu.