favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Usklajevanje koalicije

Deli na:

SD bodo z morebitnimi koalicijskim partnerji poskušali vsebinsko in kadrovsko pripeljati predlog koalicijske pogodbe do konca v nedeljo zvečer, je dejal najverjetnejši mandatar in predsednik SD Borut Pahor. To je po njegovih besedah izredno ambiciozen načrt, ker ta teden začenjajo tudi neformalne pogovore o kadrovskih vprašanjih.

SD bodo z morebitnimi koalicijskim partnerji poskušali vsebinsko in kadrovsko pripeljati predlog koalicijske pogodbe do konca v nedeljo zvečer, je dejal najverjetnejši mandatar in predsednik SD Borut Pahor. To je po njegovih besedah izredno ambiciozen načrt, ker ta teden začenjajo tudi neformalne pogovore o kadrovskih vprašanjih.

Pahor je v izjavi za medije med usklajevanjem z LDS pojasnil, da so v LDS dali predlog 37 strani dopolnitev in pripomb na osnutek koalicijske pogodbe. Ob tem je ocenil, da razlike niso nepremostljive in da lahko osnutek koalicijske pogodbe skupaj z njihovimi predlogi za dopolnitev ali konkretizacijo tega besedila predstavlja razlike, ki so premostljive. Kot je dejal, se nadejajo uspešnega zaključka teh pogajanj.

"Morda se na prvi pogled sliši veliko, da smo poslali toliko pripomb, vendar smo pri svojem delu vzeli za osnovo osnutek pogodbe, ki ga je pripravila SD, in smo iz tega izhajali samo z določenimi dopolnili in konkretnimi rešitvami oz. nadgradnjami," je pojasnila predsednica LDS Katarina Kresal. Današnji sestanek je bil po njeni oceni zelo koristen in konkreten.

Že na prvi pogled so po njenih besedah ugotovili, da predlogi LDS niso taki, da bi se bistveno razhajali od tega, kakšna je "naša strategija razvoja Slovenije". Kot je pojasnila, so si zadali ambiciozen načrt, da se v naslednjih štirih dneh sestanejo strokovnjaki posameznih strank, da uskladijo posamezne večje sklope pogodbe in da ugotovijo, "kaj so male razlike, ki še potrebujejo večjo razpravo". O tem bodo po besedah Kresalove razpravljali čez vikend.

Po Pahorjevem mnenju gre za izredno ambiciozen načrt, ki bo zahteval polno angažiranje vseh strank, zlasti njihovih pooblaščenih predstavnikov pri osnutku koalicijske pogodbe in seveda predsednikov strank, ko bo šlo za usklajevanje kadrovskega dela te pogodbe. "Mislim, da smo sposobni servisirati potrebo časa in Slovenije, da v relativno zahtevnem in kratkem času dorečemo predlog vsebinskih in kadrovskih rešitev in pohitimo, da v razumnem času DZ odloči, ali bo Slovenija dobila novo vlado, v kolikor mi bo predsednik republike zaupal mandat za njeno sestavo in bom prešel prvo oviro, to je odločanje o zaupnici v DZ," je pojasnil prvak SD.

Kot je pojasnil, sicer že ima zamisel o razdelitvi ministrstev, vendar se bo o njej pogovoril s predsedniki morebitnih koalicijskih strank. "Moja želja še vedno je, da postavim kompetentnost ljudi, ki bodo zasedli posamezne položaje, če bom seveda dobil mandat za to, pred samo logično matematiko, ki izhaja iz proporca sedežev v DZ," je dejal Pahor. Po njegovem mnenju je to sicer neka osnova, vendar pa to ni logika, ki bi zadržala njegova prizadevanja, da pridejo do najbolj kakovostnih kadrovskih rešitev.

Ne glede na to, da je vlada politična institucija in zahteva kompromise, bo Pahor, kot je dejal, poskušal po svojih najboljših močeh priti do predloga ekipe, "ki bo zavoljo zahtevnosti časa s svojo avtoriteto in znanjem izpolnjevala pričakovanja javnosti, da gre Slovenija skozi ta zahtevni čas na najboljši možen način".

V nedeljo naj bi po Pahorjevih besedah vse stranke, ki bodo potencialno sestavljale koalicijo, sedle skupaj in se dogovarjale tako o vsebinskem kot kadrovskem delu koalicijske pogodbe. Pooblaščenci strank in morda tudi predsedniki bodo v prihodnjih štirih dneh iskali kompromise glede glavnih stremljenj vlade v naslednjih štirih letih. "Moja naloga pa je, da s predsedniki strank tudi brez navzočnosti javnosti poskušam dogovoriti predlog sestave vlade, ki bo primerna času, ki je pred nami," je dejal Pahor. To bo poskušal storiti v drugi polovici tedna.

"Zame je pomembno, da nobena od strank, ki želi sodelovati v pogajanjih glede koalicije, ne postavlja pogojev, ne vsebinskih, ne kadrovskih, ne političnih," je poudaril najverjetnejši mandatar. Kot je dodal, se zaveda vseh težav, ki bodo pred njimi, ampak meni, da jih bodo preskočili in da bo DZ dobil predlog kandidatne liste in koalicijske pogodbe predse, ko bo odločal o zaupnici vladi, s katero bo večina v DZ zadovoljna in bodo izpolnjena tudi vsaj v prvem koraku pričakovanja ljudi, ki so jim dali mandat za to.

Kresalova pa je pojasnila, da konkretnih izjav o tem, kako si predstavljajo delitev vlade, še niso dajali, ker do tega trenutka še niso prišli. "S tem tednom nastopa trenutek, ko začenjamo tudi neformalna pogajanja glede sestave vlade in tukaj bomo upoštevali željo vseh, da sestavimo kar se da kompetentno vlado."

Koalicijsko pogodbo so v LDS po besedah predsednice pogledali celostno, tako da so dali predlog za dopolnila praktično na vseh področjih. "Vodenje države jemljemo zelo resno in si želimo, da bi bila ta vlada uspešna in da bi se po štirih letih to poznalo tudi pri uspešnosti in standardu življenja v državi," je dejala Kresalova.

Ne glede na to, da v LDS vedo, da pri vseh ministrstvih ne bodo mogli sodelovati, pa so jih želeli zaznamovati vsaj s svojo vsebino, je pojasnila. "Naše preference glede vsebine in glede ljudi, ki bi jih želeli imeti v vladi, pa bomo najprej povedali bodočemu mandatarju," je še dejala predsednica LDS.