Revija Reporter
Slovenija

Urški in Janševim otrokom grozijo s smrtjo: Mi te bomo zaklal!

Reporter, STA
19 3.355

23. apr. 2021 9:13 Osveženo: 18:47 / 23. 4. 2021

Deli na:

Premier Janez Janša z družino.

Instagram

Družina predsednika vlade Janeza Janše se ponovno sooča z grožnjami. V Splošni bolnišnici Celje, kjer je zaposlena soproga slovenskega premierja Urška Bačovnik Janša, so namreč prejeli pismo, v katerem neznanec s smrtjo grozi njej in otrokoma, je poročal portal Siol.

V pismu, ki so ga prejeli v bolnišnici, je neznanec med drugim zapisal: »Zaklali bomo Urško.«

Predsednik vlade in njegova družina so se s podobnimi grožnjami soočili že v preteklosti. Pred časom je bil zaradi grozilnih zapisov na facebooku na zaporno kazen obsojen Luka Štitić.

Tudi vstajnik Ludvik Tomšič je lani na protestih v Ljubljani vpil "Ubi Janšo." Posredovala je policija. S smrtjo so Janezu Janši in njegovi družini grozili tudi na petkovih protestih, podobni zapisi so bili tudi na več transparentih.

Leta 2012 pa je anonimnež grožnjo s smrtjo premierju in njegovi soprogi oddal celo na spletnem portalu e-uprava preko rubrike Pišite nam.

Na grozilo pismo, ki so ga prejeli v Splošni bolnišnici Celje, so se odzvali  tudi v poslanski skupini SDS in zapisali, da ostro obsojajo vse vrste nasilja in groženj. Dodali so, da so ogorčeni "nad grozilnim pismom, ki ga je v službo prejela zdravnica Urška Bačovnik Janša, soproga predsednika vlade". "Grožnje, ki so v pismu zapisane, so namenjene otrokoma, starima komaj 9 in 7 let, ki v nobenem primeru ne smeta biti tarči kakršnegakoli nasilja ali groženj," so navedli. Opozorili so še, da je "od groženj do dejanj samo korak" in pozvali vse pristojne, da v prihodnje resno in dosledno ukrepajo, ne glede na to, komu so grožnje namenjene.

Več informacij o tem primeru zaenkrat ni znanih. Samo v lanskem letu so sicer kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje obravnavali osem kaznivih dejanj groženj, v katerih so bili kot oškodovanci najvišji predstavniki države. V petih primerih so pet storilcev kazensko ovadili, v dveh primerih, v katerih oškodovanca nista podala predloga za pregon, pa so o zadevi podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo v Celju. V eni zadevi so podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, vendar zadevo preiskujejo še naprej.

Center za varovanje in zaščito Generalne policijske uprave na podlagi uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, varuje tudi družinske člane predsednika vlade. "Metodika in taktika varovanja ter sami ukrepi varovanja so opredeljeni v načrtu varovanja, ki je označen s stopnjo zaupnosti," so za STA  povedali na celjski policijski upravi.