Revija Reporter
Slovenija

Sram jo naj bo! Urška Klakočar Zupančič poniževala poslanca humanitarca

Igor Kršinar

25. okt. 2024 6:00 Osveženo: 7:14 / 25. 10. 2024

Deli na:

Urška Klakočar Zupančič

Matija Sušnik / Državni zbor RS

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je osramotila z nevednostjo – poslanec NSi Aleksander Reberšek jo je poučil o svojem delu za otroke s posebnimi potrebami.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič s svojim vodenjem vse bolj razburja ne le svojih poslanskih kolegov, ampak tudi slovensko javnost, zato ni nič nenavadnega, če v opoziciji zahtevajo njen odstop oziroma zamenjavo. Nedavno se je zapletla v oster spor s poslancem NSI Aleksandrom Reberškom.

»Kaj dobrega pa ste vi naredili za otroke s posebnimi potrebami?« ga je spraševala in mu izrekla opomin. Poslanec je pojasnjeval, da so starši teh otrok do nastopa njihove vlade na mesec prejemali 588 evrov, njihova vlada je nadomestila dvignila na znesek minimalne plače. Poleg tega so morali plačevati po 20 evrov na dan, da so lahko na stolu spali zraven otroka. Zdaj lahko ob njih bivajo brezplačno, poleg tega dobivajo še bolniško nadomestilo.

Predsednica se je posmehovala poslancu

»Vi osebno ste to naredili? Bomo vprašali starše otrok s posebnimi potrebami,« se mu je posmehovala. Ko je hotel nadaljevati, mu je izrekla še drugi opomin. »Itak ne poznate zadeve, ne veste, za kaj gre, nastopate populistično, kot vedno. Bodo pa starši otrok s posebnimi potrebami sami govorili o vaših izjemnih dosežkih,« ga je poniževala.

»Nisem noben populist! Za starše otrok s posebnimi potrebami sem daroval več kot 2000 evrov,« je pojasnil Reberšek. »Bomo vprašali otroke s posebnimi potrebami, pa bomo videli, kako vas bodo pohvalili,« je bila nesramna Klakočar Zupančičeva.

Reberšek je organiziral dobrodelni koncert

V NSI so nato na družbenih omrežjih objavili izjave teh staršev. Prva se je v videospotu oglasila Katja Razgoršek, mamica sedemletnega Tijana z redko genetsko boleznijo: »Leta 2019, ko nam je bilo najbolj hudo, nam je z odprtim srcem na pomoč priskočil poslanec Aleksander Reberšek. Za Tijana je organiziral dobrodelni koncert, kot že pred nami za mnoge druge otroke. Izkupiček je bil namenjen izključno Tijanovi terapijam, del denarja pa je bil namenjen invalidni osebi, ki ima za sabo več ortopedskih operacij. Aleksander je edini, ki nam je priskočil na pomoč in je svoje obljube izpolnil z dejanji in ne le z besedami.«

Doniral je 3000 evrov

Pohvalila ga je tudi mama Larise Sternad Videnšek: »Aleksander nam je 2016 pomagal z donacijami 100 terapij oziroma 3000 evri, ki smo jih potrebovali za nadaljnjo rehabilitacijo. Zavzel se je tudi, da nam ni bilo treba plačevati bivanje v bolnici in doplačevati število plenic, kar nam je povzročalo velik strošek.«

Mama Anite Stopar je povedala, da je Aleksander doniral za 3000 evrov terapij po njeni operaciji v ZDA. Mihela Mlakar pa, da jim je osebno pomagal pri zbiranju financ za terapije.

Klakočar Zupančičevo bi moralo biti pošteno sram

Urška Klakočar Zupančič je zamudila trenutek, ko bi morala biti tiho. Najbrž jo bo po ogledu videa ali prebiranju teh vrstic pošteno sram. Vsaj moralo bi jo biti.

Poslancu Reberšku dolguje iskreno opravičilo, slovenski javnosti, posebej pa svojim volivcem, pa odgovor na vprašanje, ki ga je poslanskemu kolegi večkrat zastavila: Kaj pa ste vi osebno naredili za starše otrok s posebnimi potrebami.