Revija Reporter
Slovenija

Urša Zgojznik in Uroš Macerl, voditelja zelene stranke Vesna: Nekateri bi za dosego ciljev šli tudi preko trupel in narave

Igor Kršinar
37 2.237

26. dec. 2021 20:00 Osveženo: 7:42 / 31. 12. 2021

Deli na:

Urša Zgojznik in Uroš Macerl

Primož Lavre

Konec januarja bo ustanovljena Vesna zelena stranka, ki jo bosta vodila okoljska aktivista Uroš Macerl in Urša Zgojznik. Svojo moč sta pokazala že na referendumu o vodah, ko so volivci vladni predlog zakona zavrnili s skorajda plebiscitarno večino.

Z novo stranko bosta skušala preprečiti, da bi politika še naprej ignorirala civilno družbo. Vesna bo sodelovala z vsemi strankami, ne bo pa podpirala politike sedanjega premierja Janeza Janše.



Nasprotujejo tudi gradnji drugega bloka nuklearke in novim hidroelektrarnam, prihodnost vidijo v sončnih celicah na hišah in obnovljivih virih energije.

Komentirala sta tudi očitke Nike Kovač, češ da bo Vesna konservativna stranka, prav tako tudi izjavo Damirja Črnčeca, ki je Macerla uvrstil med Janševe satelite. Kaj menita o podpori Gregorja Golobiča in kako vidita Roberta Goloba, ki se prav tako zavzema za zeleno energijo.

»Vizjak je dva meseca po referendumu, ki ga je izgubil, skušal vnesti identične člene, ki smo jih uspeli preprečiti v zakonu o vodah, še v zakon o gradbeništvu,« se zgraža Macerl: »Ni konca, ni pravil igre, na nič se ne moremo zanesti. Zanimajo jih samo njihovi cilji, zato bodo šli tudi preko trupel in preko narave.«

Urša Zgojznik pa nam je razkrila, katero ministrsko mesto bi jo zanimalo, če bi bila njuna stranka povabljena v prihodnjo vlado ter s katerimi zeleni strankami je možno sodelovanje.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24