tana hoy Svet24.si

Osupljive prerokbe in opozorilo za december 2022

profimedia-0674788030 Svet24.si

Legendarni Pele na smrtni postelji

I-rosvita pesek-pl004 Necenzurirano

Zakaj se Rosvita moti #kolumna

murska-sobota, medicop, peter-podlunšek, reševalna-vozila Reporter.si

Bogatenje z javnim zdravstvom: to je dobavitelj, ...

doncic re Ekipa24.si

Luka Dončić blestel (tudi) v New Yorku! Kako ...

Premik magnetnega polja Odkrito.si

Prihaja konec sveta, kot ga poznamo?

argentina navijaci re Ekipa24.si

V Katarju na 48 tekmah 2,45 milijona gledalcev

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Urjenje revolucionarne Iskre: davkoplačevalski denar za vojaške igre mladih socialistov

Deli na:
Urjenje revolucionarne Iskre: davkoplačevalski denar za vojaške igre mladih socialistov

V študentski Iskri, kjer so za študentski denar oglaševali vojaško taktično urjenje, sta vodilna ideologa Jaša Lategano (na fotografiji desno), sin Branimirja Štruklja, in poslanec ZL Miha Kordiš.

Kako je mogoče, da ima študentsko društvo Iskra, v katerem deluje le nekaj deset skrajno radikalno usmerjenih študentov, prednost pred krovno Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS), ki sicer uživa podporo večine slovenskih študentov? Privilegirani status Iskre se potrjuje v primeru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ). Ta zahteva, da lahko le študentska Iskra kot predstavnik študentov sodeluje v pogajanjih z vlado glede novega predloga zakona o visokem šolstvu, četudi gre za zakon, ki je pomemben za vse študente. Po mnenju dobro obveščenih postane zahteva Sviza razumljivejša, ko izvemo, da je Jaša Lategano, eden izmed glavnih ideoloških vodij študentske Iskre,  sin Branimirja Štruklja, uradnega zastopnika Sviza.

V Iskri, javno predstavljeni kot skupini socialistično usmerjenih študentov, ki si želijo zagotovo izvesti revolucijo, njeni člani pa so se »samoupravno« odločili, da bodo edini glasnik resnice, je poleg Jaše Lategana dejaven Miha Kordiš, poslanec Združene levice (ZL) in ustanovitelj Iskre. Iskra, neformalni podmladek na letošnjih volitvah uspešne ZL, se za promoviranje svojih skrajno levih in anarhističnih idej ter za kampanje proti različnim spremembam v študentski politiki ne otepa niti davkoplačevalskega denarja niti denarja Šosa. Za propagiranje svojega boja proti »kapitalu« in »korupciji« uporablja draga medijska sredstva, ki si jih neko študentsko društvo ne bi moglo privoščiti brez »radodarnih donatorjev.«

Da študentski Iskri ni tuja niti kraja denarja, se je razkrilo ob lanskoletnem pikniku študentov in profesorjev fakultete za matematiko in fiziko, čeprav je ŠOS Iskri po prijavljenem projektu nakazala 2.000 evrov za izdelavo majic, da bi jih brezplačno razdelili, jih je Iskra prodajala in ob tem zaslužila do 7.500 evrov. A to še ni vse. Najbolj vznemirljive so informacije, da so se najzvestejši člani Iskre celo vojaško urili za študentski denar. Vsi udeleženci športno-motivacijskega tabora, kot je Iskra, ki so na svojih spletnih straneh oglaševali vojaško taktično urjenje, so bili tako deležni tečaja borilnih veščin, nočnega in orientacijskega pohoda, plezanja in »airsofta.« Gre za vojaški simulacijski šport, pri katerem se uporabljajo replike orožij, ki izstreljujejo plastične naboje. Kot je znano, se za takšno obliko vojaškega taktičnega športa odločajo ekstremistične skupine, ki se tako pripravljajo na morebitne vojaške udare ter nasilne prevzeme oblasti.