900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Uredništvo STA podprlo razrešitev Meška

Deli na:

Člani uredništva Slovenske tiskovne agencije (STA) so na današnjem glasovanju o mnenju zastopstva uredništva STA podprli predlog direktorja STA Bojana Veselinoviča za razrešitev Boruta Meška s položaja odgovornega urednika STA. Na osebnem in tajnem glasovanju je Meškovo razrešitev podprlo 60 članov uredništva, proti pa so glasovali štirje.

Uredništvo STA je glasovalo o stališču, ki ga je zastopstvo uredništva STA sprejelo 20. oktobra, in sicer: "Zastopstvo uredništva STA se strinja s predlogom direktorja STA Bojana Veselinoviča za razrešitev Boruta Meška s položaja odgovornega urednika STA in ima do tega predloga pritrdilno stališče."

Glasovalno pravico je imelo 92 članov uredništva STA, glasovanja pa se jih je udeležilo 66 oziroma 71,74 odstotka. Oddanih je bilo 66 glasovnic, 64 je bilo veljavnih, dve glasovnici (3,03 odstotka oddanih) sta bili neveljavni.

Za stališče zastopstva uredništva STA je glasovalo 60 članov oziroma 90,91 odstotka vseh, ki so oddali glasovnico. Proti stališču zastopstva uredništva STA so glasovali štirje člani oziroma 6,06 odstotka vseh, ki so oddali glasovnico. Volilna komisija je ugotovila, da je večina članov uredništva STA podprla stališče zastopstva uredništva STA.

Kot je sporočil vodja zastopstva uredništva STA Mihael Šuštaršič, je glasovanje veljavno, stališče zastopstva uredništva STA pa so člani uredništva potrdili z 90,91 odstotki oddanih glasovnic. Stališče uredništva STA, ki ga je vodja zastopstva posredoval Veselinoviču, se tako glasi: "Uredništvo STA se strinja s predlogom direktorja STA Bojana Veselinoviča za razrešitev Boruta Meška s položaja odgovornega urednika STA in ima do tega predloga pritrdilno stališče."

"Na podlagi poročila o glasovanju uredništva STA se vam zahvaljujem za podporo mojemu predlogu za razrešitev Boruta Meška s funkcije odgovornega urednika. Odkar je bil 13. oktobra 2009 začet postopek za razrešitev Boruta Meška s funkcije odgovornega urednika, sem se v dobro družbe STA, ki jo vodim, odzival le na nekatere neutemeljene navedbe. Tako bo tudi poslej," je v pismu zaposlenim navedel Veselinovič.

Napovedal je še, da bodo o njegovi odločitvi in nadaljnjih korakih člani kolektiva obveščeni prvi in sproti.

Meško današnje odločitve za STA ni želel komentirati.

Veselinovič je 13. oktobra začel postopek za razrešitev Boruta Meška s funkcije odgovornega urednika STA. Kot je direktor zapisal v pismu zaposlenim, je z začetkom postopka seznanil Meška in mu posredoval obrazložitev hujše kršitve njegovih obveznosti. "Sam ob tej priložnosti lahko povem le to, da mi Borut Meško do 5. oktobra 2009, kljub dvema pisnima pozivoma (prvič 22. julija 2009 in nato še 14. septembra 2009), ni v pisni obliki izročil Programa prilagajanja STA spremembam na medijskem trgu, in sicer po uredniški plati," je zapisal Veselinovič.

Skladno z veljavno ureditvijo je Veselinovič zaprosil zastopstvo uredništva STA za oblikovanje mnenja uredništva o predlagani razrešitvi s funkcije odgovornega urednika STA. Zastopstvo se je še isti dan pogovorilo z direktorjem, kasneje pa tudi z Meškom. Meško za STA za komentarje ni bil dosegljiv, 20. oktobra pa je direktorjeve očitke zavrnil na novinarski konferenci. Kot je dejal, je direktor po njegovem mnenju nad njim izvajal mobing.

Gre za dva postopka, in sicer za razrešitev z mesta odgovornega urednika in za izredno odpoved delovnega razmerja zaradi hujše kršitve.