cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Uredniku Žurnala zaušnica iz Gradca

Deli na:

Odgovorni urednik Žurnala Matej Košir se je moral opravičiti bralcem zaradi svoje kolumne, v kateri je bil žaljiv do kristjanov.

V današnji številki Reporterja je objavljen članek o uredniški politiki in poslovanju avstrijske medijske hiše Styria, ki ima v lasti slovenska brezplačnika Žurnal in Žurnal24. V članku smo opozorili na kolumno odgovornega urednika Žurnala Mateja Koširja, objavljeno 24. marca (v času volilnega molka pred referendumom o družinskem zakoniku), v kateri je bil ponižujoč do kristjanov. Tako je zapisal, da se mu zdijo odnosi med dvema gejema ali lezbijkama veliko naravnejši, kot, da je »oni tip po treh dneh vstal od mrtvih in da tako lezbijke kot vsi drugi temu v čast barvamo jajca«.

Nadzornikom Styrie smo zato prejšnji teden postavili vprašanje, ali podpirajo takšno uredniško usmeritev svojih časopisov. V Styrii, ki je v lasti katoliške ustanove iz Gradca, se sicer ponašajo s tem, da njihovo delo temelji na katoliških vrednotah. Odgovoril nam je član uprave zadolžen za medije Klaus Schweighofer in sicer, da je nestrpnost in poniževanje ljudi, institucij ali katerekoli verske skupnosti v nasprotju z osnovnimi načeli Styrie, zato ne bodo dovolili nobene kršitve teh načel. Hkrati je dodal, da ostro zavračajo vsak poskus napada na novinarsko avtonomijo.

Še dobro, da se je takoj po našem vprašanju na vodilne v Styrii Matej Košir avtonomno odločil, da bo o svoji kolumni, objavljeni 24. marca, pojasnil določene zadeve. Zdi se mu, da bi določene navedbe v njej ob napačni interpretaciji lahko žalile verska čustva. Za morebitne nesporazume se je vsem prizadetim opravičil, ob tem pa poudaril, da v uredništvu Žurnala vedno enakopravno obravnavajo vse ljudi, ne glede na njihovo spolno, versko in politično pripadnost ter spoštujejo vsa osebna prepričanja. Osnovni namen kolumne je bil, kot pravi, predvsem poziv k sprejemanju drugačnosti in torej k večji strpnosti v naši družbi.

Koširjeva avtonomija očitno načeloma nima meja, razen, ko trči ob strpnost lastnikov Žurnala do njegovih žaljivih kolumn.