Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Donosni posli Uroša Urbanije na Veliki Planini: turistom oddaja planinske koče, zanje pa je plačal ...

Deli na:
Donosni posli Uroša Urbanije na Veliki Planini: turistom oddaja planinske koče, zanje pa je plačal ...

Uroš Urbanija pod Veliko planino - ni bil vesel, ker ga je posnel fotograf. - Foto: Primož Lavre

Odprava Reporterja je pred dobrim tednom na postaji gondole po Veliko Planino uzrla novega direktorja TV Slovenija Uroša Urbanijo, ki je šel sredi delovnega dne obiskat svoje planinske koče, ki jih na Veliki Planini oddaja turistom. Ko se je zavedel, da ga Reporterjev fotograf snema, se je hitro spravil v avto in se odpeljal – pri tem pa na parkirišču pustil nekaj vreč, ki jih je pritovoril z Velike Planine.

O donosnem poslu aktualnega direktorja televizije in dolgoletnega medijskega aktivista stranke SDS je pred letoma pisal že portal Necenzurirano.si zlasti z vidika, da zakon o javnih uslužbencih visokim uradnikom prepoveduje opravljanje pridobitne dejavnosti, kar oddajanje luksuznih visokogorskih koč zagotovo je.

Zakon izrecno prepoveduje ukvarjanje s pridobitveno dejavnostjo uradnikom na položaju generalnega direktorja, generalnega sekretarja, predstojnika organa v sestavi, predstojnika vladne službe, načelnika upravne enote in direktorja občinske uprave oziroma tajnika občine. Vse te kriterije je Uroš Urbanija izpolnjeval že v času pisanja portala, ko je zasedal mesto direktorja Ukoma, tudi takrat je oddajal svoje apartmaje, pa se to nikomur ni zdelo sporno.

Najprej sta s partnerko kupila kočo Zlatico, čez nekaj let pa še dve koči na Veliki Planini, Encijan in Gorenjko. Po dostopnih podatkih je za vsako od teh koč dal manj kot 80.000 evrov, če pobrskate po spletu, za koliko se te koče danes prodajajo, ne boste našli niti ene cenejše od 150.000 evrov.


Na kakšen način je Urbanija prišel do poceni koč na Veliki Planini, ve samo on, večino nakupov sta zakonca Urbanija plačala s svojimi sredstvi, brez kreditov. Leta 2014, ko je moral zapustiti službo urednika informativne oddaje na Planet TV, je namreč začel kupovati koče na Veliki Planini, trenutno so tri v njegovi lasti, dve pa naj bi imel v najemu (prva je v lasti Joška Kreza, nekdanjega direktorja Agencije za okolje, druga pa je v lastništvu Uroša Ulčarja).

Trži ju sam, tudi preko medijev z desnega političnega pola. Dnevni najem luksuznih koč, vse imajo leseno masažno kad z razkošnim pogledom na dolino, stane od 130 do 200 evrov na noč, zasedene so približno sto dni na leto, pove oskrbnik ene od koč, ko ga srečam. »Tudi turistične bone smo sprejemali,« pove.

Končno najdeva Urbanijine koče, na kupu je kar pet njegovih objektov, v enem so turisti, druge so prazne. Zagotovo je obiskal svoje koče med službenim časom, pomislim. Šel je na Kolodvorsko, se žigosal in odhitel na Veliko Planino. Iz Ljubljane do planine ni več kot 40 minut. Le kaj ima Urbanija v tistih modrih vrečah?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24