testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Upor vrtičkarjev

Deli na:

Okoli 200 vrtičkarjev se je po navedbah Društva vrtičkarjev danes ob 6. uri zbralo na treh lokacijah ob Savi v Črnučah, da bi preprečili rušenje svojih objektov na vrtičkih. Okoli 7. ure je v spremstvu policije in delovnih strojev prišla republiška inšpekcija in po nekaj urah začela odstranjevati črne gradnje v skladu z inšpekcijsko odločbo.

Okoli 200 vrtičkarjev se je po navedbah Društva vrtičkarjev danes ob 6. uri zbralo na treh lokacijah ob Savi v Črnučah, da bi preprečili rušenje svojih objektov na vrtičkih. Okoli 7. ure je v spremstvu policije in delovnih strojev prišla republiška inšpekcija in po nekaj urah začela odstranjevati črne gradnje v skladu z inšpekcijsko odločbo.

Podpredsednica Društva vrtičkarjev Ljubljana Marina Dolinar je za STA pojasnila, da se je okoli 200 črnuških vrtičkarjev s transparenti zbralo na treh lokacijah vrtičkov ob Savi in poskušalo preprečiti rušenje objektov. Delovnim strojem se je ob 11.30 ob pomoči policije uspelo prebiti skozi koridor vrtičkarjev, je dejala Dolinarjeva in dodala, da je policija protestnike nasilno odstranjevala s ceste, ki so jo zaprli, in da je nekaj vrtičkarjev tudi poškodovanih.

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, policisti na podlagi pisnega zaprosila republiškega inšpektorata v skladu s 23. členom zakona o policiji danes zagotavljajo pomoč inšpektoratu pri izvrševanju nalog na območju Črnuč (odstranjevanje nelegalnih objektov). Na kraju se je dopoldan zbralo več deset ljudi. Skupina približno tridesetih ljudi je poskušala preprečiti dostop delovnih strojev na kraj tako, da so se postavili na pot.

Z namenom, da se zagotovi izvršitev uradnih naloge pristojnemu inšpektoratu, so policisti skupino pozvali, naj se umakne. Ker ukaza policije niso upoštevali, so policisti uporabili prisilna sredstva (palice-tonfa) in skupino potisnili s poti. Zaradi kršenja predpisov bodo policisti kršiteljem napisali plačilne naloge. Inšpektoratu pomoč zagotavlja okoli 20 policistov, je v sporočilu za javnost zapisala tiskovna predstavnica PU Ljubljana Martina Gramec.

Z odločbo gradbene inšpekcije je naložena odstranitev vseh nelegalno zgrajenih objektov na območju vrtičkov ob reki Savi v Črnučah na zemljišču s parcelnimi številkami 2280/1, 1841, 2386/1, 2308/1 in 2211/2 v katastrski občini Stožice. Inšpekcijska odločba je pravnomočna, enako sklep o dovolitvi izvršbe inšpekcijske odločbe, je pojasnila tiskovna predstavnica Inšpektorata RS za okolje in prostor Helena Lovše Vrhovec.

"Rok, do katerega bi morali zavezanci objekte sami odstraniti, je potekel. Tako je gradbeni inšpektor pričel s prisilnim odstranjevanjem vseh nelegalno zgrajenih objektov. Število uradnih oseb (tako inšpektorjev kot policistov) je v vseh primerih upravnih izvršb odvisno od stanja na terenu - obsega območja izvršbe, števila objektov ipd. Točnega števila prisotnih uradnih oseb ne najavljamo," je zapisala v sporočilu za javnost.

Imetniki objektov bodo plačali stroške odstranjevanja, transportov, odlaganja gradbenih materialov na javni deponiji in druge stroške, ki bodo nastali z izvršbo. Postopki gradbene inšpekcije so uvedeni v zvezi z vsemi nelegalno zgrajenimi objekti v območju ob reki Savi v Ljubljani, je še pojasnila tiskovna predstavnica PU Ljubljana.

Podpredsednica društva vrtičkarjev je še pojasnila, da se inšpektorji niso želeli pogovoriti s pravnikom društva in tudi niso želeli dajati informacij. Kot so jim pojasnili inšpektorji, rušijo po odločbi, izdani 22. maja, in sicer na državnih zemljiščih, rušijo pa podjetja, ki so bila izbrana na javnem državnem razpisu. Po besedah Dolinarjeve so inšpektorji danes rušili na zemljiščih v lasti Mestne občine Ljubljana (MOL). Opozorila je, da lastniki objektov niso mogli sami odstraniti objektov, ker jih inšpekcija o tem ni obvestila.

Dolinarjeva je prepričana, da inšpektorji izkoriščajo 217. člen zakona o upravnem postopku, ki dopušča, da lahko inšpekcija naredi enotno odločbo za več ljudi, tudi če so neznani. Vendar bi morali po njenem mnenju vsakemu od njih na "barako nabiti" to odločbo, česar pa inšpekcija ni storila. Podpredsednica društva predvideva, da bodo za rušenje vseh nelegalnih objektov na vrtičkih ob Savi potrebovali pol leta.

Ljubljanski župan Zoran Janković je začetek rušenja ocenil kot normalno dejanje pravne države. Ob tem je poudaril, da nihče od "vikendašev" nima take pogodbe, da bi lahko imel črno gradnjo. "Mislim, da je republiška inšpekcija pravilno pristopila. Tudi to, da niso napovedali, da bodo šli na teren, kar je očitno njihova praksa, " je dejal župan.

Napovedal je, da bo MOL v torek nadaljevala odstranjevanje objektov na zemljiščih, ki so v občinski lasti, tako kot določa sklep republiške inšpekcije. Janković je zatrdil, da bodo odločbo spoštovali, stroške pa bodo izterjali od lastnikov objektov.

Po županovem mnenju je danes policija korektno zagotovila prost prehod delavcem. Vrtičkarji so imeli dovolj časa in možnosti, da sami pospravijo, meni župan. Kot nerazumno pa je ocenil očitke vrtičkarjev, ki ga krivijo za rušenje. "Če me krivijo za to, da v Ljubljani nastaja red, potem sem kriv," je dejal Janković.

Odstranjevanje objektov na vrtičkih v Črnučah je bilo sicer napovedano po 17. septembru.