Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

United Group ni uspel z začasnim zadržanjem odločbe AVK v zadevi Sport Klub

Deli na:
United Group ni uspel z začasnim zadržanjem odločbe AVK v zadevi Sport Klub

United Group mora prodati športne programe iz sheme Sport Klub. - Foto: Sport Klub

Upravno sodišče je pritrdilo Agenciji za varstvo konkurence (AVK) in zavrnilo zahtevo skupine United Group za začasno zadržanje izvrševanja odločbe agencije v postopku presoje skladnosti koncentracije podjetij iz skupine nad dejavnostjo izdajanja televizijskih programov iz sheme Sport Klub. O tožbi upravno sodišče medtem še ni odločilo.

AVK je 4. septembra izdala odločbo, s katero je ugotovila, da je lastništvo programov, ki jih je United Group kupil od družbe S.C. IKO Poland, v nasprotju s pravili konkurence in jo je zato prepovedala. Skupini United Group, lastnici Telemacha, je naložila, da mora odprodati 13 športnih programov iz sheme Sport Klub. Gre za programe SK1, SK2, SK3, SK4, SK5, SK6, SK1 HD, SK2 HD, SK3 HD, SK HD, SK Golf, SK Golf HD in Fishing and Hunting.

Agencija je United Groupu naložila, da v roku 90 dni izloči dejavnost izdajanja TV programov Sport Klub, v šestih mesecih pa jih proda neodvisnemu in primernemu kupcu. Poleg tega podjetja iz skupine tri leta od prodaje ne smejo opravljati dejavnosti izdajanja športnih TV programov. S tem bo vzpostavljeno stanje na slovenskem trgu, kot je obstajalo pred izvedbo koncentracije, izhaja iz odločbe AVK.

V United Groupu so se zoper odločitev AVK pritožili, hkrati pa na upravno sodišče vložili tudi zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero so sodišču predlagali, naj do pravnomočne odločitve o tožbi zoper odločbo agencije zadrži njeno učinkovanje in izvršitev. Upravno sodišče je zahtevo United Groupa zavrnilo, ker da ta ni utemeljena, izhaja iz objave na spletni strani agencije. O tožbi upravno sodišče medtem še ni odločilo.

Če United Group s svojo pritožbo zoper odločbo agencije ne bo uspela, to pomeni, da je podjetje pet let nelegalno prodajalo športne programe, za kar lahko agencija izreče globo do desetih odstotkov lanskega prometa podjetja in z njim povezanih podjetij, ki so kršila koncentracijo na trgu.


V United Groupu so medtem ob izdaji odločbe AVK izrazili prepričanje, da odločitev agencije ne spoštuje osnovnih standardov predpisanih postopkov, je izjemno diskriminatorna in slaba za vse v Sloveniji, ki imajo radi šport.

Kot so obrazložili, so na odločitev AVK čakali pet let. "Pet let pozneje prevzeto podjetje ne obstaja več, saj je bilo preprodano in vse pravice do oddajanja so potekle," so navedli. Ob tem so ocenili, da odločitev AVK ni v skladu s pravnim redom EU, saj ozko opredeljuje trg in je nesorazmerna z zahtevo po spremembi lastništva.

Odločitev po njihovem odvrača od oddajanja športnih programov v slovenskem jeziku. Agencija nalaga prodajo družbe, ki je le posrednik med imetniki športnih licenc in operaterji, ter izloča in kaznuje športne kanale, ponujene v lokalnem jeziku. "To izjemno odvrača vsakega izdajatelja televizijskih programov, da bi vlagal v oddajanje programov v lokalnem jeziku," so dodali.

AVK je sicer zadevo pod drobnogled vzela, ko so naročniki Siola TV začasno ostali brez športnih programov Sport Klub, ker je podjetje Adria Media, ki je ekskluzivno tržilo te programe in je del skupine United Group, od Telekoma Slovenije zahtevalo neprimerljivo višje finančne pogoje. V istem času pa je Telemach nemoteno predvajal športne programe Sport Klub.

United Group želi prek podjetja Slovenia Broadband kupiti Pro plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A. AVK v tej zadevi še ni odločila, pripravljala naj bi povzetek relevantnih dejstev.