1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Uničenje slovenskega grba v karavanškem predoru razkurilo grboslovce

Deli na:
Uničenje slovenskega grba v karavanškem predoru razkurilo grboslovce

Predor Karavanke, ki od leta 1991 povezuje Slovenijo in Avstrijo, je najdaljši cestni predor v Sloveniji, hkrati pa tudi edini enocevni avtocestni predor v državi. - Foto: Primož Lavre

V društvu Heraldica Slovenica so ogorčeni, ker so v ponedeljek na slovesnosti ob preboju druge cevi karavanškega predora uničili tudi slovenski grb, naslikan na prebiti steni. Po njihovem mnenju so kršili več predpisov, tudi zakon o grbu, zastavi in himni. Ta določa, da grba ni dovoljeno uporabljati tako, da se krni ugled države, so zapisali.

Slovesnost ob preboju druge cevi karavanškega predora je bila po navedbah društva pomemben politični dogodek z udeležbo visokih predstavnikov Slovenije in visokih gostov iz tujine. Med drugim sta se je udeležila predsednik vlade Robert Golob in koroški deželni glavar Peter Kaiser. "Naše ogorčenje je bilo toliko večje, ker očitno noben od predstavnikov države niti za trenutek ni pomislil, da bi bilo z navedenim ravnanjem pravzaprav karkoli narobe," so v Grboslovnem in zastavoslovnem društvu Heraldica Slovenica zapisali v protestnem pismu na svoji spletni strani.

Z uničenjem grba je bil po njihovem opozorilu dodatno kršen zakon o varstvu javnega reda in miru. Ta določa, da se kaznuje z denarno globo, kdor na javnem kraju namenoma poškoduje ali uniči grb Slovenije. "Žalostna podoba napol uničenega grba, pod katerim se je slikal predsednik slovenske vlade, je jasen dokaz o kršitvi obeh zgoraj navedenih pravil," so poudarili.



"Državnih simbolov ne uničujemo. Z njimi moramo ravnati spoštljivo, ker predstavljajo nas same. Če jih uničujemo ali z njimi grdo ravnamo grdo, je to enako, kakor da bi tako ravnali sami s seboj ali s svojimi prijatelji," so protestno pismo sklenili v društvu.

V karavanškem predoru so v ponedeljek slovesno obeležili preboj druge predorske cevi. Gre za enega od najpomembnejših infrastrukturnih projektov v državi, ki bo izboljšal pretočnost prometa med Slovenijo in Avstrijo. Promet bo po novi cevi lahko predvidoma stekel do konca leta 2025, nemoteno po obeh ceveh pa leta 2029.