900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Umrl Cerarjev »stric« iz ozadja

Deli na:
Umrl Cerarjev »stric« iz ozadja

Foto: Primož Lavre

Horst Hafner je bil dolgoletni prijatelj Mira Cerarja in svetovalec na gospodarskem področju.

Prejšnji teden so iz SMC sporočili, da je po težki bolezni v 75. letu starosti umrl Horst Hafner, namestnik generalnega sekretarja stranke. Javnost se ga spominja kot moža z belo brado, ki je premierja Mira Cerarja spremljal na njegovih obiskih po lokalnih odborih, skupaj z njima je bila večkrat tudi Mojca Stropnik, sedanja premierjeva partnerica, ki je bila v njegovem kabinetu svetovalka za regionalno politiko. Hafner in Cerar sta bila dolgoletna prijatelja, poznala sta se z dopustovanja v avtokampu Koversada na hrvaški obali. O njem je bilo bolj malo znanega, čeprav je veljal za enega od pomembnih svetovalcev premierja na gospodarskem področju. Hafner je bil med drugim zadnji direktor kamniškega Utoka, za svoje delo je leta 1986 prejel nagrado Edvarda Kardelja, nekaj dni pred podelitvijo pa ga je obiskala Pepca Kardelj. Po volitvah 1990 se je kot predstavnik zveze komunistov dogovarjal o vzpostavitvi občinskih organov v Kamniku. Leta 2010 je nastopal na lokalnih volitvah v Ljubljani, kjer je v četrtni skupnosti Bežigrad kandidiral na isti LDS. Nato je bil med ustanovnimi člani Stranke Mira Cerarja, na kongresu je bil izvoljen v svet stranke.

Premier se je od Hafnerja poslovil na spominski slovesnosti 1. februarja v Kamniku. V svojem govoru je med drugim poudaril, da je v življenju storil marsikaj dobrega in pomembnega, pri tem pa vseskozi ostajal skromen: »Naj samo spomnim, kako pogumno si ravnal nekega dne v letu 2010, ko si kljub mrazu in nevarnosti kar v obleki in kravati skočil v reko Ljubljanico in iz hitro potapljajočega se avtomobila rešil življenje deklici. Tvegal si življenje ter se po hudem naporu onesvestil in kasneje prebudil v bolnišnici. Takšen pogum, za katerega si zasluženo prejel tudi državno medaljo za hrabrost, je izjemen, čeprav si ta dogodek kasneje le skromno omenjal kot nekaj, kar pač človek enostavno mora storiti.« Cerar je ob spominskem govoru še povedal, da je Hafner večji del poklicnega življenja delal v gospodarstvu, bil je direktor v različnih podjetjih, zelo aktiven je bil tudi v gospodarski zbornici ter v nekaterih drugih gospodarskih združenjih in telesih. Kamničani se ga spominjajo zaradi njegovih prizadevanj za višji standard občanov na področju družbene in komunalne infrastrukture. Pomembne uspehe je dosegel s svojimi gospodarskimi aktivnostmi na trgih v tujini, predvsem kot predstavnik našega gospodarstva v različnih državah Evrope, v Afriki in na Daljnem vzhodu.

»Dragi in spoštovani Horst, bil si moj prijatelj in življenjski učitelj, pa tudi moj varuh. Za to sem ti neizmerno hvaležen. Ko sva se pred leti v času dopustov družila ob morski obali, si mi razkril marsikatero zanimivo in poučno izkušnjo iz svojega bogatega življenja. Bil si med prvimi, ki so me nagovarjali, da se za dobro naše družbe podam v politične vode. Bil si eden najpomembnejših ustanovnih članov politične stranke SMC. V njej si imel kot namestnik generalnega sekretarja vseskozi zelo odgovorno vlogo, ob tem pa si bil ves čas tudi naša moralna avtoriteta,« je še dejal Cerar.