benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Umik pogodb

Deli na:

Nadzorni svet Mercatorja danes ni odločal o predlogu uprave glede uskladitve njihovih pogodb o zaposlitvi. Uprava je nadzornikom predlagala, da to točko umakne z dnevnega reda, saj da bi bilo "vztrajanje pri teh predlogih v teh pogojih neprimerno", je danes v Ljubljani dejal predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak.

Nadzorni svet Mercatorja danes ni odločal o predlogu uprave glede uskladitve njihovih pogodb o zaposlitvi. Uprava je nadzornikom predlagala, da to točko umakne z dnevnega reda, saj da bi bilo "vztrajanje pri teh predlogih v teh pogojih neprimerno", je danes v Ljubljani dejal predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak.

"Ne glede na to, da so takšni postopki v poslovnem svetu - zlasti v pogojih visoke nestabilnosti v zvezi z organi vodenja in nadzora, ki so jih v tem primeru povzročile odločitve o pomembnih spremembah v lastništvu - nekaj povsem običajnega, smo ocenili, da bi bilo vztrajanje pri predlogu v teh pogojih neprimerno," je ob predstavitvi lanskih poslovnih rezultatov dejal Debeljak.

Uprava je želela uskladiti svoje pogodbe o zaposlitvi na področju pogojev morebitnega predčasnega prenehanja mandata, do katerega bi lahko potencialno prišlo zaradi večjih sprememb v lastniški strukturi. Po predlogu bi ji ob morebitni razrešitvi pripadala odpravnina v višini 24 bruto mesečnih plač (pogodba zdaj predvideva 12 plač odpravnine), poleg tega šest plač nadomestila ter še nagrado za vodenje. Druga pomembnejša sprememba bi bila ohranitev službe tudi po prenehanju mandata.

Nadzorni svet je sicer potrdil letno poročilo za lani ter kot uspešno ocenil rezultate skupine in družbe ter delo uprave. Nadzorniki pa, nasprotno s finančnim koledarjem, niso sklicali skupščine, ker "zaradi pričakovanih večjih sprememb v lastniški strukturi še ni mogoče oblikovati novega predloga članov nadzornih svetov", ki jim letos poteče mandat.

Debeljak in predsednik nadzornega sveta družbe Viktor Baraga sta se danes tudi sestala s predstavniki družbe KPMG poslovno svetovanje, ki so od skupine lastnikov dobili mandat za prodajo okoli 48-odstotnega deleža družbe. Pogovarjali so se o tem, ali in na kakšen način bi družba morebitnim vlagateljem omogočila izvedbo skrbnega pregleda.

Uprava bo skrbni pregled sicer omogočila "v smislu največje profesionalnosti", vendar bo pri tem strogo zagotavljala enakovredno obveščanje vseh delničarjev in preprečila morebitno zlorabo občutljivih poslovnih informacij s strani konkurentov, ki bi se zanimali za nakup deleža, je dejal Debeljak.

"Čisto vsakemu ne bomo dovolili brskati po drobovju Mercatorja," je bil kategoričen Debeljak. S tem, kdo so interesenti za nakup, uprava uradno ni seznanjena. Ko bo, bo o tem obvestila zainteresirane javnosti in pogledala, kdo bi skrbni pregled lahko izvedel. Možnost je tudi, da se pri skrbnem pregledu omeji vpogled v komercialno občutljive informacije.

Nadzorniki pa so danes pripravili predlog za skupščino glede uporabe bilančnega dobička, in sicer bodo delničarjem predlagali, da družba izplača dividende v višini 4,50 evra bruto na delnico, kar je 0,25 evra več kot lani. Bilančni dobiček družbe Poslovni sistem Mercator leta 2008 je znašal 19,5 milijona evrov.

Nadzorni svet je tudi oblikoval predlog skupščini glede revizorja za letošnje leto, in sicer predlaga družbo KPMG Slovenija.