Revija Reporter
Slovenija

Umazano politično ozadje: vedno bolj osamljeni Karl Erjavec z vsemi sredstvi proti Aleksandri Pivec

Ivan Puc

27. nov. 2019 6:00 Osveženo: 6:33 / 27. 11. 2019

Deli na:

Karl Erjavec je pripravljen storiti vse, da se znebi nevarne protikandidatke Aleksandre Pivec

Bobo

Najprej izvršilni odbor in nato svet Desusa bosta danes potrjevala kandidature za volilni kongres stranke januarja prihodnje leto. Na predlog komisije se bo »zaradi nekaterih vsebinskih zadržkov« izvršilnemu odboru pred tem predstavila ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki se poleg Boruta Stražišarja z Jesenic in dosedanjega predsednika Karla Erjavca poteguje za vodenje Desusa. V nekaterih krogih blizu stranke so prepričani, da je Erjavec pripravljen storiti vse, da se znebi nevarne protikandidatke.

Še pred objavo kandidature je Erjavec (na čelu upokojenske stranke je že od spomladi 2004) poskrbel, da so Aleksandro Pivec nekateri mediji javno »namočili« v aferi SRIPT, projektu Turistične gostinske zbornice. Pri njem je sodelovala še kot državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu in zato prejela nekaj manj kot dvajset tisoč evrov neto.

Naj spomnimo, da je ministrstvo za gospodarstvo po opravljeni reviziji ovadilo direktorico turistične zbornice Klavdijo Pergar in dva podizvajalca. S pojasnili Pivčeve so bili revizorji zadovoljni, ne pa tudi vse bolj izolirani Erjavec, ki ga spremlja vrsta afer in kot kronska arbitražna šlamastika. Kljub temu kadrovski komisiji ni prišlo nikoli na misel, da bi imela »vsebinske zadržke« tudi do njegovih kandidatur in ga pozvala k pojasnilom. 

Še pred objavo kandidature je Erjavec (na čelu upokojenske stranke je že od spomladi 2004) poskrbel, da so Aleksandro Pivec nekateri mediji javno »namočili« v aferi SRIPT, projektu Turistične gostinske zbornice.

Po zadnjih volitvah, na katerih se je rezultat Desusa prepolovil (z deset na pet odstotkov), se je v stranki prvič resno postavilo vprašanje, ali je Erjavec še primeren vodja in ali ne bo stranka z njim na čelu na naslednjih volitvah zdrsela pod parlamentarni prag. V internih krogih so že spomladi zaokrožile govorice o možnosti, da bi Erjavca zamenjal svež obraz ljudske, prijazne, delovne … kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, kar je kmalu je prišlo na uho novinarjem.

Najprej je na neposredna vprašanja odgovarjala, da se ne želi potegovati za predsednico Desusa, ob pritiskih in grožnjah pa naj bi se tudi s kandidaturo odločila zavarovati svojo verodostojnost. Tudi ljudje, ki so ali še nekaj pomenijo v stranki, so jo prepoznali kot simpatičen, svež obraz, ki bi znal združevati.

Desus je v teh dneh (za Tomažem Gantarjem) zaradi Erjavčevega vodenja stranke protestno zapustil nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl.