stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ultra želi videti celotno Lahovnikovo pismo

Deli na:

Podjetje Ultra želi dobiti integralno oziroma avtentično besedilo pisma, ki ga je premieru poslal minister za gospodarstvo v odstopu Matej Lahovnik in v katerem je omenjena tudi Ultra, zato je danes na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovilo dopis s prošnjo, da jim posreduje kopijo.

Podjetje Ultra želi dobiti integralno oziroma avtentično besedilo pisma, ki ga je premieru poslal minister za gospodarstvo v odstopu Matej Lahovnik in v katerem je omenjena tudi Ultra, zato je danes na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovilo dopis s prošnjo, da jim posreduje kopijo.

Ob tem v Ultri poudarjajo, da do zdaj dostopna vsebina tega pisma "priča o protiustavnem in nezakonitem ustvarjanju nevzdržnega in sovražnega okolja do posameznih podjetij".

Navedbe po mnenju Ultre kažejo na omejevanje in kršenje z ustavo zajamčene svobode gospodarske pobude, saj da minister v nasprotju z zakoni odreka družbam iz skupine Ultra pravico do prijave na posamezne javne razpise.

"Podjetjem v državni lasti, ki si jih kot resorni minister očitno lasti, pa kot kaže več okoliščin in njegove lastne navedbe, prepoveduje poslovanje s temi podjetji," dodajajo.

Takšni poskusi neposrednega vmešavanja politika v sprejemanje poslovnih odločitev gospodarskih družb, pa čeprav so te v državni lasti, po navedbah direktorja Ultre Gregorja Breznika niso le škodljivi za same te družbe, ampak predstavljajo tudi zanikanje osnovnih standardov korporativnega upravljanja.


V Ultri še dodajajo, da so bili zaradi že večletnega šikaniranja oziroma zavrženega odnosa do podjetij in zaposlenih že pred časom primorani sprejeti odločitev o opustitvi gospodarske dejavnosti v takšnem okolju.

V letošnjem letu tako niso konkurirali na nobenem javnem razpisu katerekoli državne ustanove, prav tako družba Ultra od jeseni 2008 do danes ni pridobila nobenega naročila oziroma posla niti od vladnih služb ali organov niti od kateregakoli podjetja v državni lasti.

Poudarjajo še, da so samo lani več kot prepolovili svojo kreditno izpostavljenost, tudi za ceno odpuščanja mnogih mladih in izobraženih ljudi. Pri tem navajajo, da je ta hip v Ultri zaposlenih samo še 12 ljudi.

Lahovnik, ki je po izstopu iz stranke Zares danes odstopil tudi z ministrskega položaja, je v pismu premieru opozoril, da se družbe iz skupine Ultra prijavljajo na javne razpise ministrstev in družb v državni lasti. Ker je Ultra v pomembni lasti ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, se zdi Lahovniku to sporno.