primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Slovenija

Ultimat Pahorju: Izpolni naše zahteve, ali ostani brez LDS

Deli na:

LDS bo zapustila vlado, če premier Borut Pahor do ponedeljka ne bo izpolnil njihovih zahtev, je po maratonskem zasedanju organov stranke dejala predsednica LDS Katarina Kresal. Med drugim premiera pozivajo, naj javno podpre ugotovitve pravosodnega ministra Aleša Zalarja o kršitvah vodstvenih dolžnosti generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

LDS bo zapustila vlado, če premier Borut Pahor do ponedeljka ne bo izpolnil njihovih zahtev, je po maratonskem zasedanju organov stranke dejala predsednica LDS Katarina Kresal. Med drugim premiera pozivajo, naj javno podpre ugotovitve pravosodnega ministra Aleša Zalarja o kršitvah vodstvenih dolžnosti generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

LDS še pogojuje, naj Pahor z magnetograma sestanka s pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, Brezigarjevo in tožilko Branko Zobec Hrastar umakne oznako zaupno.

Pahor mora v skladu z zahtevo LDS tudi javno podpreti izpeljavo nadaljnjih reform vodenja, organizacije in delovanja državnega tožilstva z novim zakonom o državnem tožilstvu, ki ga je pripravilo ministrstvo za pravosodje. Od premiera pa v LDS pričakujejo tudi odkrit in korekten partnerski odnos, je na novinarski konferenci po seji sveta stranke pojasnila Kresalova.

V kolikor Pahor teh zahtev ne bo izpolnil, LDS po besedah predsednice odhaja iz koalicije brez nadaljnje razprave. "Na takšni osnovi smo šli skupaj v vlado in samo na tej osnovi lahko skupaj v njej sodelujemo do konca," je še poudarila.

O tem, ali naj LDS ostane koalicijski partner ali ne, je sicer že od torkovega poldneva razpravljal izvršni odbor stranke, zatem pa še pozno v noč tudi svet LDS. V stranki je zavrelo zaradi Pahorjeve izjave po četrtkovi seji vlade, da ga Zalar z argumenti o nezakonitosti dela Brezigarjeve ni prepričal.

 

SPOROČILO ZA JAVNOST LDS

Izvršni odbor in svet stranke sta danes razpravljala o aktualno-političnih zadevah, predvsem v luči zadnjih izjav predsednika vlade glede zaupanja v ministra Zalarja. Sprejet je bil naslednji sklep:

Po zadnjih volitvah smo v koalicijo vstopili sicer kot najmanjša stranka, vendar z jasnimi cilji in programom, predvsem pa z veliko energije. Nismo šli v vlado, ker rabimo stolčke in privilegije, v to koalicijo smo šli, da bi spreminjali stvari na bolje, predvsem pa, da bi delali drugače kot se je delalo prej. Za to smo zastavili svojo besedo in svoje znanje, predvsem pa svoja načela.

Za LDS je pravna država ključ za urejeno in pravično družbo. V času, ko so prav vsi državni in vrednostni podsistemi na veliki preizkušnji ne samo v Sloveniji, ampak tudi v svetu, je vladavina prava in enakost pred zakonom tisto ključno vezivo, ki drži družbo skupaj in ji daje prihodnost. Brez pravne države ni socialne pravičnosti, ni uspešnega gospodarstva, ni razvoja in ni enakopravnosti. Zato na tem področju ne more biti političnega trgovanja.

Že z naslovom koalicijske pogodbe, ki smo jo skupaj podpisali, pa smo se tudi zavezali k »uveljavitvi odgovornosti za spremembe«, ne k vzdrževanju zatečenega stanja za vsako ceno.

V LDS smo prepričani, da nobena izhodna strategija Slovenije ne more popeljati v boljše čase brez učinkovitega pregona in sankcioniranja gospodarskega kriminala. In boj proti gospodarskemu kriminalu smo v LDS na resorjih, ki jih vodimo, določili kot absolutno politično prioriteto. Poleg ustanovitve NPU in specializiranega oddelka okrožnega sodišča v Ljubljani, ki se oba že realizirata, je za dosego tega cilja nujna tudi sprememba vodenja in organiziranosti državnega tožilstva. Minister za pravosodje je v svojem poročilu, s katerim se je vlada že seznanila, ugotovil tudi to, da je državno tožilstvo najbolj neuspešno ravno na področju pregona gospodarskih kaznivih dejanj kot so zlorabe, korupcija, pranje denarja in druga podobna kazniva dejanja.

Glede na koalicijske zaveze in vladne prioritete, ki so bile dogovorjene soglasno med koalicijskimi partnerji v LDS zato od predsednika vlade zahtevamo, da do ponedeljka dne 12. aprila 2010:

1. umakne oznako zaupnosti z magnetograma sestanka, na katerem so sodelovali predsednik vlade, minister za pravosodje, generalna državna tožilka in višja državna tožilka, tako da minister magnetogram lahko predstavi koaliciji in javnosti;
2. javno podpre ugotovitve ministra za pravosodje iz poročila o kršitvah vodstvenih dolžnosti generalne državne tožilke,s katerim se je vlada že seznanila na seji vlade dne 1.4.2010 in na katerega takrat ni bilo nobene pripombe, tudi od predsednika vlade ne;
.
3. javno podpre izpeljavo nadaljnje reforme vodenja, organizacije in delovanja državnega tožilstva z novim Zakonom o državnem tožilstvu, ki ga je pripravilo Ministrstvo za pravosodje.

Od predsednika vlade pa v LDS predvsem pričakujemo tudi odkrit in korekten partnerski odnos pri našem sodelovanju. Na takšni osnovi smo šli v skupno vlado in samo na takšni osnovi lahko do konca sodelujemo skupaj v njej.

Svet LDS je pooblastil predsednico stranke, da v primeru neizpolnitve zgoraj navedenih zahtev v danem roku, prične s postopkom za izstop LDS iz vladne koalicije.