Revija Reporter
Slovenija

Udbovski ovaduhi Borisa Pahorja: Igor Omerza razkriva, kako je Udba spremljala tržaškega pisatelja

Igor Kršinar

28. maj. 2017 20:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Publicist in raziskovalec Igor Omerza v svoji novi knjigi razkriva udbovske dokumente o Borisu Pahorju in njegovih sopotnikih v zamejstvu in matični domovini.

Pred predstavitvijo knjige smo se z avtorjem pogovarjali o takratnih političnih razmerah v Sloveniji in na Tržaškem, kjer še vedno živi veliki pisatelj. Udba je nadzirala slovensko manjšino na Tržaškem, kjer se je sprehajala in jo terorizirala, kakor da bi živela v matični domovini. Boris Pahor je bil eden od redkih vidnih tržaških Slovencev, ki se je nasilju režima v matični državi uprl z javno besedo v svojih revijah in knjigah, pri tem p je bil večkrat deležen napadov tudi podpornikov režima med zamejskimi Slovenci.

Knjigo Boris Pahor – V žrelu Udbe boste najprej predstavili v Trstu, domačem kraju tega velikega Slovenca, kjer bo tudi vaš posebni gost. Je morda že prebral vašo knjigo?

Ne še. Dogovorjeno je, da ta teden (pogovarjali smo se prejšnji teden, op. p.) pride v Ljubljano njegov znanec, ki mu bo odnesel knjigo v Trst, da jo bo imel še ta konec tedna.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Omerza pove, zakaj se je Udba spravila nad Boruta Pahorja; kako daleč je šla  tajna policija pri nadzoru zamejskega pisatelja; razkrije, da se iz objavljenih dokumentov vidi, da je Zemljarič grozil Kocbeku s sodnim pregonom; kako je šla Udba še dlje od Hitlerja in nacistov; kako sta spomenik dobila tisti, ki je bil ovajan, in tisti, ki ga je ovajal; o presenetljivem odkritju, da je bil Jože Pirjevec zaupnik italijanske politične policije Digos; kako je Kučan dobival poročila, v kateri je bil omenjen tudi Boris Pahor.