pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Udbovanje Lingvista Mitje Meršola v Veliki Britaniji

Deli na:
Udbovanje Lingvista Mitje Meršola v Veliki Britaniji

Foto: Bobo

Mitja Meršol je bil v programu dela Udbe za november in december 1975 predviden vsaj za tri operacije v Veliki Britaniji.

V programu dela organov za notranje zadeve SR Slovenije v zadnjih dveh mesecih leta 1975 je navedeno najmanj 300 različnih tajnih sodelavcev in ovaduhov Udbe. Med njimi tudi nekdanji urednik Dela in poslanec, sicer upokojeni Mitja Meršol, ki je za Zemljaričevo službo delal pod vzdevkom Lingvist v okviru svojega delovanja na jugoslovanskem odseku radia BBC v Veliki Britaniji. Bil je očitno zelo poslušen in prizadeven, saj so ga uporabili v skoraj vseh akcijah.

Tako je sodeloval pri operaciji Pozornik, s katero so spremljali Pavla Zupana, ki je bil zaposlen na britanskem obrambnem ministrstvu v Londonu, sodeloval je pri obdelavi Utopista, kot so poimenovali Ljuba Sirca in ga hoteli »pasivizirati«. Pasivizirati so morali tudi Tiskarja, to je bil operativni vzdevek za Dušana Pleničarja, ki je bil lastnik tiskarne v Veliki Britaniji in urednik revije Klic Triglava. Meršol je pri tej akciji sodeloval še z dvema udbovskima sodelavcema, ki sta imela vzdevka Fritz in Konjar. Skratka vloga Meršola je bila precej večja, kot jo je želel prikazati pred tremi leti, ko se je odkrilo, da je vohunil za SDV.