Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ofenziva na ljubljansko psihiatrijo: Bešič Loredan je Zalarja pozval k odstopu, vlada zamenjala svoje predstavnike v svetu klinike

Deli na:
Ofenziva na ljubljansko psihiatrijo: Bešič Loredan je Zalarja pozval k odstopu, vlada zamenjala svoje predstavnike v svetu klinike

Ministra Bešič Loredan - Foto: Sašo Radej/M24

Vlada je na današnji seji razrešila svoje predstavnike v svetu Psihiatrične klinike Ljubljana in imenovala nove. Gre za pričakovano potezo, po tistem, ko so svetniki po sredini obravnavi očitkov o domnevnem nasilju na kliniki sporočili, da vodstvu klinike zaupajo. Direktorja klinike Bojana Zalarja pa minister za zdravje poziva k odstopu.

Namesto dosedanje predsednice sveta Branke Neffat in članov Igorja Pigaca, Dražena Levojeviča, Danila Lončariča in Judith Unetič je vlada danes imenovala Tomaža Subotiča, Alenko Kolar, Tomaža Krišlja, Marjana Mačkoška in Anjo Kocjančič. Delo bodo opravljali do konca mandata sveta, do 20. februarja 2026.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes pojasnil, da se je vlada za menjavo odločila na podlagi poročila ministrstva, ki so ga pripravljali zadnja dva meseca, dodatno pa je njihovo odločitev podkrepilo stališče sveta zavoda, da je na kliniki vse v redu.

Od novih predstavnikov ustanovitelja v svetu pričakuje, da bodo delo opravili profesionalno in da bodo vse prijave pacientov vzeli skrajno resno in bodo znova ocenili ustreznost dela vodstva zavoda.

Generalnega direktorja klinike Bojana Zalarja pa je Bešič Loredan danes pozval k odstopu. Kot je namreč pojasnil, je osebno zelo razočaran nad javnimi nastopi direktorja oziroma nad njegovo "popolnoma nedostojno komunikacijo".


Minister je danes dejal še, da se nanj obračajo številni z informacijami o dogajanju na kliniki in da ima srečanja s prvimi sogovorniki že v prihodnjih dneh. Paciente, ki so bili in bodo zdravljeni na kliniki, je pozval, da ostanejo mirni, saj klinika, ko gre za zdravljenje, dela dobro. Očitke, ki so se pojavili glede domnevnega nasilja, pa so vzeli resno, je dejal minister in zagotovil, da bodo tudi s sistemskim nadzorom, z delom sveta zavoda v novi sestavi in opravljenim delom vseh drugih organov temu prišli do dna.

Portal N1 je prejšnji teden poročal o razmerah na ljubljanski psihiatrični kliniki. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo bolnišnice je očitke zanikalo, ministrstvo za zdravje pa se je po prijavah, ki so jih dobili že prej, odločilo za sistemski nadzor.

Svet je na seji v sredo "z vso skrbnostjo in odgovornostjo proučil vse objave, dokumente, izjave (predvsem zaposlenih) ter predpise in z velikim obžalovanjem" ugotovil, da je nastala pacientom, njihovim svojcem in vsem zaposlenim ogromna škoda, za kar se jim v imenu sveta, vodstva zavoda in ustanovitelja zavoda opravičujejo.

Ob tem so člani sveta zavoda ugotovili, da za razrešitev direktorja bolnišnice Bojana Zalarja niso podani razlogi, kot so določeni v statutu. Na podlagi rezultatov poslovanja vodstvo podpirajo. Prav tako svetniki niso videli razlogov za svoj odstop, še manj pa da bi jih ustanovitelj razrešil.

Kljub temu pa je vlada storila prav to.