severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Učitelj in trinajstletnica - najstniške lolite so strup za slovence dedce

Deli na:

Koliko zrelih Slovencev so premamile najstniške ali še mlajše lolite? Še največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna so privlačile 15- in 16-letnice, danes se v prepovedana razmerja z učenkami spuščajo učitelji, plešasti poslovneži srednjih let pa osvajajo najstnice.

Koliko zrelih Slovencev so premamile najstniške ali še mlajše lolite? Še največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna so privlačile 15- in 16-letnice, danes se v prepovedana razmerja z učenkami spuščajo učitelji, plešasti poslovneži srednjih let pa osvajajo najstnice.

Ljubezenski odnos med mladoletnico in precej starejšim moškim je v današnji slovenski družbi tabu, ki v le redkih primerih prestopi mejo razkritja. Raziskali smo, zakaj takšne zveze nastanejo, zakaj so za večino ljudi nesprejemljive in kje so meje legalnosti »prepovedane« ljubezni.

Koliko lolit, ki se zapletejo v ljubezenska razmerja z nekaj desetletij starejšimi moškimi, je v Sloveniji? Na to vprašanje nihče ne ve odgovora, govorili smo s pol ducata psihologov in psihoterapevtov, ki se v svoji karieri še niso srečali s takšnim primerom. Tako »storilec« (zrel moški) kot »žrtev« (najstnica) sta v veliki večini primerov zainteresirana, da nihče ne izve za njuno razmerje.

Pa vendar se dogaja, predvsem v okoliščinah, ko imajo moški srednjih let že po službeni dolžnosti opravka z mladoletnicami: zdravniki, učitelji, skrbniki, posvojitelji, duhovniki … Seveda tu govorimo zgolj o razmerjih, v katera se najstnice spuščajo prostovoljno ali jih celo same spodbujajo. Pogosto se zgodi, da se dekleta v višjih razredih osnovne šole in v srednji šoli zaljubljajo v učitelje in profesorje.

Velika večina teh zaljubljenosti ostane le pri spogledovanju (predvsem deklet) in sanjarjenjih, včasih pa tudi meso postanejo. Pri tem ni nujno, da gre za spolne odnose. Na začetku letošnjega leta so policisti kazensko ovadili 33-letnega učitelja Attila Szabo zaradi suma »spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let«.


Szabo, (nekdanji) učitelj angleškega in nemškega jezika na osnovni šoli v Cezanjevcih pri Ljutomeru se je zapletel s svojo trinajstletno učenko, s katero sta si romantično dopisovala po spletu. Kakor je za časopis Delo povedal učitelj, se je dekle zaljubilo vanj, toda on se ni zaljubil vanjo. Vprašanje je, zakaj ji je torej med drugim po spletu sporočal, da jo ljubi, po besedah učenke sta se dobivala na zmenkih v Termah Banovci, šest ur sta bila menda skupaj v avtomobilu v gozdu …

Dekle se je prvič zaupalo šolski pedagoginji, ker naj bi bil učitelj močno pritiskal nanjo, da ne bi več hodila v šolo. Po besedah osnovnošolkine mame je bila hčerka nekaj časa res nora na tega učitelja, za kaj več pa ni vedela. Sicer pa je baje polovica punc v razredu »norih nanj«. Toda, kot pravi, bi moral učitelj vedeti, do kod bo šel.

Szabo se je branil, da sta se z najstnico pogovarjala zgolj v namišljenem svetu in da se vanjo ni zaljubil, zaradi česar se mu je maščevala. Ko je vse to ugotovil, je po izteku pogodbe za določen čas odšel iz šole, trenutno poučuje tuje jezike v svojem podjetju. Če bo tožilstvo dokazalo, da je storil kaznivo dejanje spolnega napada na trinajstletnico, mu grozi zaporna kazen od treh do desetih let, saj bi šlo za zlorabo položaja učitelja. Po elektronski pošti smo mu postavili nekaj vprašanj, odgovora nismo dobili.

VEČ V TISKANI IZDAJI