Revija Reporter
Slovenija

TV Slovenija se po fiasku s "protestnikom" Ličino posipa s pepelom: "Žalitev za vse novinarje in novinarski poklic"

Reporter, N. G.

14. nov. 2020 6:00 Osveženo: 6:48 / 14. 11. 2020

Deli na:

Anis Ličina v Tedniku.

TV Slovenija

Nekaj dni po tem, ko so v Tedniku TV Slovenija popolnoma nekritično objavili pogovor s spodbujevalcem protestov Anisom Ličino, so se na nacionalki odzvali in priznali, da so ga polomili.

Ličina je v Tedniku pred kamerami razlagal, da je nasilje dovoljeno in povedal, katerih novinarjev njegovi protestniki ne bi tepli. "Jaz predlagam: če bi bil novinar, imaš pač nek brezrokavnik, karkoli, označeno, da si RTV, in se hitro izogneš ..." je odgovoril na vprašanje novinarja, zakaj so nasilneži na protestu napadli predstavnike medijev.



Na protestu je bil brutalno pretepen fotoreporter Borut Živulović, o katerem  ni moglo biti dvoma, da je predstavnik medijev. Nanj se je nasilnež spravil prav zato, ker je bil fotograf, je povedal po napadu, v katerem je bil hudo poškodovan in je z zlomljeno čeljustjo končal v bolnišnici.

Črn dan za novinarstvo! Urednica oddaje Tednik na TVS Jelena Aščić simbolno še enkrat brcnila nezavestnega fotoreporterja

Pomanjkanje kritičnosti do Ličine v prispevku zdaj priznavajo tudi na TV Slovenija. Odgovorno urednico informativnega programa TVS Manico Janežič Ambrožič smo vprašali, kako ocenjuje ravnanje urednice in novinarja Tednika. Ali in kako bo v zvezi s tem ukrepala? Bo urednico razrešila?

S TVS so odgovorili, da so kritike prispevka upravičene, saj so bile izjave Anisa Ličine v prispevek umeščene brez kritične distance in ne da bi bil sogovornik kritično soočen z dejstvi glede protestov. »Pavšalna izjava, da bi morali novinarji nositi napise RTV, pa jih protestniki ne bi napadli, je žalitev za vse novinarje in novinarski poklic; prav novinarji pa so bili poleg policistov tarče napadov nekaterih nasilnih protestnikov.« Prispevek je bil, so zapisali, zmontiran tik pred oddajo in  časovna stiska je povzročila nesporazum v komunikaciji med urednico oddaje in novinarjem, ki ga je pripravil. Strinjajo se, da so bile izjave protestnika, kot so bile umeščene v prispevek, razumljene kot opravičevanje nasilja, kar ni bil namen in kar obžalujejo.

Glede vprašanja razrešitve Aščićeve pa je Ambrožičeva ostala kar tiho…


Odgovor TV Slovenija objavljamo v celoti:

Spoštovani,

prejeli smo kar nekaj kritičnih odzivov na prispevek o četrtkovih protestih, ki smo ga v ponedeljek, 9. novembra, objavili v oddaji Tednik. Menimo, da so kritike upravičene, saj so bile izjave sogovornika, protestnika Anisa Ličine v prispevek umeščene brez kritične distance in ne da bi bil sogovornik kritično soočen s dejstvi glede teh protestov. Pavšalna izjava, da bi morali novinarji nositi napise RTV, pa jih protestniki ne bi napadli, je žalitev za vse novinarje in novinarski poklic; prav novinarji pa so bili poleg policistov tarče napadov nekaterih nasilnih protestnikov.

Prispevek je bil zmontiran tik pred oddajo in prav časovna stiska je povzročila nesporazum v komunikaciji med urednico oddaje in novinarjem, ki je pripravil prispevek. Zadevo smo v uredništvo temeljito analizirali in se strinjamo, da so bile izjave protestnika, kot so bile umeščene v prispevek, razumljene kot opravičevanje nasilja, kar ni bil namen in kar obžalujemo. O nasilju na protestih sta v prispevku govorila tudi notranji minister Aleš Hojs in načelnik PU Ljubljana Stanislav Vrečar.

Odločno obsojamo nasilje na nedavnih protestih, v prispevkih in pogovorih v naših oddajah pa smo poskušali četrtkovo dogajanje čim bolj večplastno osvetliti.

O izsledkih preiskave, nasilnežih in organizatorjih protestov bomo poročali v naših oddajah.

Lep pozdrav,
RTV Slovenija