sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türkova delegacija v luksuznem hotelu

Deli na:

Člani slovenske delegacije so na januarskem obisku predsednika Danila Türka v Italiji spali v najbolj luksuznem hotelu, kjer imajo tudi kraljevsko suito za 14 tisoč evrov na noč. Leteli so z uglednim embraer legacyjem.

Člani slovenske delegacije so na januarskem obisku predsednika Danila Türka v Italiji spali v najbolj luksuznem hotelu, kjer imajo tudi kraljevsko suito za 14 tisoč evrov na noč. Leteli so z uglednim embraer legacyjem.

Na državniškem obisku predsednika republike Danila Türka v Italiji od 17. do 19. januarja letos, ga je s soprogo spremljala še delegacija enajstih ljudi, pri čemer niso všteti člani spremstva uradne delegacije. Med drugimi so bili v delegaciji ljudje iz urada predsednika, minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, minister za promet Patrick Vlačič in šefinja protokola Ksenija Benedetti. V spremstvu uradne delegacije so bili pribočnik predsednika, svetovalec generalnega sekretarja za medije, tolmačka za italijanski jezik, predstavniki protokola in varnosti in uradni fotograf.
Kot so zapisali na spletni strani urada predsednika, so za obisk najeli letalo embraer legacy družbe Linxair. Z luksuznim letalom (na relaciji Ljubljana–Rim, Rim–Milano in Milano– Ljubljana) je skupaj potovalo 13 ljudi; urad predsednika je za najem letala odštel slabih 20 tisoč evrov, toda to so stroški zgolj za člane predsednikovega urada, za preostale člane delegacije so plačali stroške »njihovi« organi.
V Rimu so člani delegacije in uradnega spremstva dvakrat prenočevali v uglednem hotelu St. Regis Grand, ki se ponaša z nazivom »vodilni italijanski hotel« na enem od lanskoletnih svetovnih izborov. Toda predsednik s soprogo, šefinja predsednikovega kabineta (Mojca Seliškar Toš) in šefinja protokola niso bili v hotelu, temveč na še bolj imenitni lokaciji – na Kvirinalu v italijanski predsedniški palači. Zanje in za šest oseb v hotelu je stroške v skladu z dogovorom plačala italijanska stran. Urad predsednika republike bo moral plačati hotelske stroške za tolmačko Devano Jovan in fotografa Stanka Grudna. Zanimivo, da računa še niso prejeli. Za vse druge člane delegacije in spremstva, ki so prav tako prenočevali v St. Regis Grand, bodo tako kot za letalski prevoz plačali »njihovi« organi. Iz vladnega urada za komuniciranje nam do konca redakcije niso sporočili, koliko so znašali stroški za hotel in za letalski prevoz članov delegacije.
Stroški gotovo ne bodo majhni, že za »standardne« sobe, v katerih je prenočevala večina članov delegacije, so cene v tem hotelu več kot 300 evrov na noč. Samo oba ministra, Žbogar in Vlačič, sta imela na razpolago suiti (junior suite), kar gre sicer na račun Italijanov. Prenočitev v takih prostorih stane 1140 evrov na noč, merijo 55 kvadratnih metrov in imajo veliko marmornato kopalnico. Nad glavama spečih ministrov so bile freske, pohištvo pa v stilu kralja Ludvika XV. Seveda sta vseskozi imela na voljo tudi butlerja. Toda za pravo sliko o tem, v kako razkošnem hotelu so prenočevali vsi člani slovenske delegacije (kot rečeno, bodo za večino stroške plačali slovenski davkoplačevalci), lahko navedemo, da se hotel v centru Rima ponaša tudi s kraljevsko suito. Dvomimo, da boste kdaj prenočili v njej, saj bi vas to stalo 14 tisoč evrov na noč. Kraljevska suita upraviči svoje ime, velika je 300 (!) kvadratnih metrov, v njej je luksuzna marmornata kopalnica z žakuzijem. Seveda je poleg »gospodarjeve« spalnice še spalnica za goste. Dnevna soba z velikim klavirjem je opremljena v stilu Ludvika XVI., pohištvo je piemontsko. Predsedniki ali monarhi lahko goste v kraljevem apartmaju gostijo tudi v čudoviti jedilnici za 12 oseb z velikansko marmornato mizo.