Revija Reporter
Slovenija

Turki pod Karavankami: obiskali smo gradbišče druge cevi karavanškega predora

Gašper Petovar
1 1.006

23. maj. 2021 20:00 Osveženo: 20:06 / 23. 5. 2021

Deli na:

Promet po obeh ceveh predora Karavanke bo stekel leta 2027, če bo vse po sreči.

Primož Lavre

Druga cev karavanškega predora tudi na naši strani dobiva podobo kot jo mora imeti. Turški delavci podjetja Cengiz delajo non stop. In izkopali so že 860 metrov. Lahko bi bili kot Avstrijci že pri koncu kopanja in vrtanja in miniranja, če ne bi začeli kopati z dvoletno zamudo, ker brez zastojev in pritožb na izbiro izvajalca ni šlo. A ta stvar je že mimo. Turki pa obljubljajo, da bo predor končan še pred rokom. Morali smo se prepričati.

V novi številki reporterja v posebni reportaži podrobno predstavimo katera dela trenutno potekajo v drugi cevi predora. Koliko skopljejo turki delavci na dan in zakaj ne morejo narediti še več v enem dnevu.

Preberete lahko kaj je za dela v predoru pomenilo zadnje več dnevno deževje in kaj so odkrili delavci že po 300 metrih vrtanja.

Med moškimi delavci smo opazili tudi mlada dekleta. Dobili smo odgovor na vprašanje ali je delo s samimi moškimi neprijetno. V novi številki Reporterja se skriva odgovor.

Pokukali pa smo tudi v vsakdan Turkov, ki kopljejo drugo cev. Kje jedo? Kje spijo? Kaj pijejo? Kadijo kot Turki? Kje se zadržujejo, ko ne delajo? Na vsa ta vprašanja smo dobili odgovore?

Pojasnjujemo tudi kako je z miniranjem v predoru in kolikokrat dnevno pride do teh načrtnih eksplozij. Veste zakaj je delavcem prepovedano kaditi v predoru? Tudi odgovor na to vprašanje je v reportaži iz novega Reporterja.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24