favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk: Varčevalni ukrepi nalagajo preveliko breme socialno najšibkejšim

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk je za Primorski dnevnik ocenil, da predlagani varčevalni ukrepi nalagajo preveliko breme socialno najšibkejšim in da je treba najti pravičnejšo razporeditev bremen. Tako meni, da je pri varčevalnih ukrepih treba najti konsenz, saj da tako velikih nalog brez podpore sindikatov in opozicije ni mogoče uresničiti.

Predsednik republike je v pogovoru za današnjo izdajo Primorskega dnevnika ocenil, da je vlada začela "z zelo ambicioznimi, radikalnimi predlogi", sedaj pa je treba voditi ta proces tako, da se bo dosegel konsenz.

"Pogovore je treba voditi tako, da bodo vlada, sindikati in delodajalci in politične stranke drug drugega poslušali in da se po tej poti doseže skladna celota. Ne bo mogoče uspeti samo s parcialnimi ukrepi, še zlasti, če bodo preveč radikalni," je ocenil Türk.

"Vztrajanje na nekem svojem konceptu, ki je pretirano pod vplivom neoliberalističnega pogleda, ne bo omogočalo konvergence in tistega konsenza, ki ga potrebujemo," je prepričan Türk.

Tako bi bilo po njegovem mnenju prav, da vlada v naslednjih tednih spozna, "kako pomembna je politična podpora temu njenemu poskusu". In če se bo ta politična podpora vzpostavila, potem bo tudi uspeh dosežen, je prepričan.

Sam sicer meni, da bi bilo dobro podaljšati izvajanje interventnega zakona in s tem zamrznitev plač tudi v drugo polovico leta, vmes pa "opraviti potreben pogovor, zato, da bi se dosegla skladna celota".

S pravično razporeditvijo bremen in pametno davčno politiko se po Türkovem mnenju da sestaviti varčevalni paket, ki pomeni odrekanje in je bolj vzdržen, kot je to videti danes. Glede davčne politike predsednik meni, da bi morala bolj zajeti gospodarsko močnejše ljudi v družbi. Po njegovem mnenju je potrebna tudi razprava o povečanju davka na dodano vrednost.

Na vprašanje, ali Slovenija potrebuje tehnično vlado, je predsednik republike dejal, da ta trenutek še ne, vendar za prihodnost tega ni mogoče izključiti.

"Odgovor na to vprašanje je odvisen od modrosti sedanje vlade. Če bo znala nastopiti dovolj modro in poiskati sogovornike za konsenz, potem bomo napredovali, sicer pa ni mogoče izključiti njenega neuspeha in takšne rešitve, ki bi zahtevala bolj tehnično sestavo vlade," je še dejal.