Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk izročil odlikovanja

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk je danes v predsedniški palači izročil odlikovanja zlati red za zasluge igralki in književnici Svetlani Makarovič, plesalcu in koreografu Henriku Neubauerju ter dramatiku in režiserju Dušanu Jovanoviću. Kot je poudaril ob tej priložnosti, je kultura v središču našega življenja, kar dokazujejo današnja odlikovanja.

Predsednik republike Danilo Türk je danes v predsedniški palači izročil odlikovanja zlati red za zasluge igralki in književnici Svetlani Makarovič, plesalcu in koreografu Henriku Neubauerju ter dramatiku in režiserju Dušanu Jovanoviću. Kot je poudaril ob tej priložnosti, je kultura v središču našega življenja, kar dokazujejo današnja odlikovanja.

Kot je v svojem nagovoru še dejal predsednik, je Svetlana Makarovič s svojim delom pomembno prispevala na vseh področjih besedne umetnosti, izpostavil pa je tudi njen prispevek k razumevanju človekove individualne svobode. Henrik Neubauer je po njegovih besedah zaslužen tako za izjemen prispevek k plesu kot tudi k razvoju estetike na Slovenskem. Ob tem je Türk opozoril še na položaj baleta, ki je po njegovem prepričanju na Slovenskem preveč v ozadju. Največji prispevek Dušana Jovanovića pa predsednik vidi na področju gledališke umetnosti, predvsem v njegovih eksperimentih.

Svetlana Makarovič, ki jo je predsednik odlikoval za "izjemno uspešno in kakovostno leposlovno delo v slovenski književnosti ter njeno uveljavljanje v svetu", je, kot je dejala, "imenitno odličje iz pravih rok sprejela z radostjo in ponosom, brez zadržkov, pridržkov in pomislekov". Kot je dejala, jo odlikovanje spominja na zlato runo, na dolgo, naporno in bojevito pot Argonavtov, preden so prišli do njega.

Ob tem si je zastavila vprašanje, kaj je narod - je ljudska glasba, vraže, stare romarske pesmi, mi, tisti pred nami in tisti za nami - in kaj ji je narod dal - enega najlepših jezikov tega sveta, slovenščino in ogromno bogastvo duha. Kot je dejala, z narodom čuti, saj ji je dal čutiti, "da je kruh iz njene pekarne Mišmaš dober". Odlikovanje bo, kot je dejala, nosila z velikim ponosom, saj pomeni obojestransko spoštovanje.

Henrik Neubauer je odlikovanje prejel za "izjemno delo in zasluge v kulturnih dejavnostih, zlasti baletu ter pri uresničevanju suverenosti, ugleda in napredka Republike Slovenije v kulturi". Kot je dejal v zahvalnem nagovoru, bi se prav lahko zgodilo, da ga danes ne bi bilo tukaj, saj se je kot otrok skoraj utopil v bazenu na Golniku, kjer se je rodil. Danes je hvaležen svoji sestri, ki ga je rešila in mu tako omogočila, da je v življenju delal to, kar ga je veselilo in osrečevalo. Kot je še povedal, je po 70. rojstnem dnevu napisal nekaj pesmi, in tiste, zbrane v zbirki Svetleča krila, je podaril predsedniku, da bi, kot je dejal, tudi on imel svetleča krila ob težkem in odgovornem delu.

Dušan Jovanović je zlati red za zasluge prejel za "ustvarjalni opus in bogatitev slovenske kulture, zlasti gledališča, ter njeno prepoznavnost v svetu". Kot je dejal v svojem nagovoru, je imel z državo že "celo vrsto stikov, tudi kratkih", zato današnji dogodek občuti kot "goljuf države".