državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk in Pahor: veliki spopad na levici ali igra stricev iz ozadja

Deli na:
Türk in Pahor: veliki spopad na levici ali igra stricev iz ozadja

Foto: Bobo

Ni videti, da bi lahko Danilo Türk »povozil« Boruta Pahorja, še manj narobe.

Spopad med dvema kandidatoma na levici je v korist Milana Zvera. Danila Türka in Boruta Pahorja sili v soočenje in dokazovanje levičarske verodostojnosti. A Zverova težava je, da ne Türk in ne Pahor v njunem medsebojnem merjenju ne veljata za favorita. Z drugimi besedami, v razmeroma izenačenem spopadu ni videti, da bi lahko Türk »povozil« Pahorja, še manj narobe.

Zver je v pogovoru za Reporter ugotavljal, da dobiva Türk podporo bolj trdega jedra levice, vendar tudi ta del volilnega telesa Pahor ne bo kar tako izpustil iz rok. Če bi Pahor skušal poseči na drugo stran, bi tvegal, saj izhaja iz prepoznavnega gnezda, ki mu je v vseh teh letih dajalo domače, varno okolje in podporo. »Če ga zapusti, lahko na koncu ostane brez vsega. Njegova invazija na desnico predstavlja tveganje bolj zanj kot zame,« je razmišljal Zver.

Pokazalo se, da te »invazije ni«, ker se je Pahor odločil iti mimo ideologije in celo politike. »Ko ljudje vidijo, da se trudim, da skušam biti tako marljiv kot oni, se mi odprejo in mi zlezejo pod kožo,« pojasnjuje svoje udarniške akcije. Navadno se politiki trudijo ujeti volivce, pri Pahorju pa je oziroma naj bi bilo obrnjeno, njemu volivci lezejo pod kožo, čeprav je to igra perspektive. Pahor se dela, kot da so v stiku z volivci aktivni prav ti, on pa je le po slovensko marljiv. Njihova ljubezen je darilo njegovi marljivosti.



Zver je v pogovoru za Reporter konec junija poudaril, da je v politiki že dvajset let in da ljudje dobro vedo, kaj lahko od njega pričakujejo. »Če bi pod vplivom koga korenito spremenil svoj stil, bi najbrž izpadel smešno. Začetnika v politiki je lažje oblikovati v dobrega igralca. Bolj ali manj bom vse svoje dobre in slabe lastnosti prenesel v kampanjo.« Ni tak, prizna, »da bi skočil pred ljudi, dvignil roke in goreče kričal populistične floskule, ki jih ljudje radi slišijo. Za takšno početje sem nekoliko neroden.«

Po prvih ocenah Zver v anketah nima podpore, ki jo je proti koncu poletja že dosegla Brezigarjeva. To ne drži povsem. V začetku septembra (leta 2002) je imela po anketi Dela nekaj več kot desetodstotno podporo, favorizirani Janez Drnovšek pa 25-odstotno. Vendar je bilo že konec poletja jasno, da bo lahko le ona tekmica Drnovšku v drugem krogu, Zver pa (še) zaostaja tako za Türkom kot za Pahorjem.

VEČ V TISKANI IZDAJI