Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk in Mesić na Brdu

Deli na:

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so izjemno pomemben del naše zunanje politike in naše prihodnosti. Slovenija in Hrvaška delita velik del skupne zgodovine in skupne vrednote ter sta na dobri poti, da rešita preostala odprta vprašanja med državama, je danes po srečanju s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem izjavil predsednik Danilo Türk.

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so izjemno pomemben del naše zunanje politike in naše prihodnosti. Slovenija in Hrvaška delita velik del skupne zgodovine in skupne vrednote ter sta na dobri poti, da rešita preostala odprta vprašanja med državama, je danes po srečanju s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem izjavil predsednik Danilo Türk.

Türk je v izjavi za medije po srečanju z Mesićem na Brdu pri Kranju pozdravil pozitivne premike pri reševanju odprtih vprašanj med državama, pri čemer je izpostavil podpis arbitražnega sporazuma in dobro komunikacijo med premieroma Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor, ki sta se v sredo sestala v Kranjski gori.

Predsednik republike je ponovil, da Slovenija podpira Hrvaško na poti v Evropsko unijo, državi pa že zdaj zelo dobro sodelujeta v okviru zveze Nato. "Evropska prihodnosti je tisto, čemur se moramo v prihodnjem obdobju čimbolj posvečati in pri tem tudi skupaj razmišljati o različnih korakih, ki bodo pomagali pri reševanju vseh vprašanj v regiji jugovzhodne Evrope," je poudaril Türk.

Slovenija in Hrvaška po njegovih besedah lahko skupaj na tem področju naredita veliko, zato bi bilo prav, da o takšnem skupnem prizadevanju začneta razmišljati bolj aktivno. "Podlage za večje prispevke v smislu stabilizacije jugovzhodne Evrope in napredovanja v smeri evroatlantskih integracij je treba iskati tako, da se za vsa odprta vprašanja najdejo pravične in perspektivne rešitve," je poudaril.

Hrvaški predsednik Mesić, ki se danes mudi na poslovilnem obisku v Sloveniji, je ocenil, da je bilo današnje srečanje s predsednikom Türkom zelo dobro, odprto in koristno za obe strani. "In prav to je tisto, kar potrebujemo - odprt pogovor, tudi o tistem, o čemer imamo včasih različna mnenja, in to je vedno možno s prijatelji," je poudaril.

Mesić je spomnil, da je Hrvaška že ratificirala arbitražni sporazum o načinu reševanja vprašanja slovensko-hrvaške meje, pri čemer je izrazil prepričanje, da se pri tem ne bodo pojavljali novi problemi in da bosta obe strani omogočili, da bodo razum in dolgoročni interesi prevladali nad neracionalnim in zbiranjem političnih točk. "Iz današnjega pogovora sem dobil vtis, da smo končno na pravi poti," je poudaril.

Mesić je nadaljeval, da morata Slovenija in Hrvaška sodelovati tudi v interesu regije, njenega prilagajanja evropskim standardom in njenih priprav na vstop v EU. "Tudi mi bomo imeli koristi od tega, da se tudi ta del stare celine vključi v tisočletni projekt, ki se imenuje Evropska unija," je dejal.

Türk in Mesić sta pozdravila sredin dogovor Pahorja in Kosorjeve o ustanovitvi mešane komisije, ki bo pregledala odprta vprašanja med državama in predlagala rešitve. Türk je poudaril, da je večji del vprašanj, ki jih bo obravnavala komisija, možno rešiti v kratkem času, pri čemer je omenil vprašanje ribolova in ekološko-ribolovne cone. Po Mesićevem mnenju gre za izjemno pomemben korak, saj bodo komisijo sestavljali strokovnjaki, ki bodo govorili o dejstvih in ne bodo obremenjeni z vsakodnevno politiko in pritiskom javnosti.

Po Mesićevem mnenju je dejstvo, da je Slovenija zadnja država v regiji, ki jo je obiskal pred iztekom svojega drugega petletnega mandata, več kot simbolično. Predsedniku Türku se je zahvalil za povabilo in ga povabil, naj obišče Hrvaško, kjer ga bo že gostil njegov naslednik Ivo Josipović.

Predsednika sta si ob današnjem srečanju tudi izmenjala darila. Türk je hrvaškemu kolegu podaril komplet šestih kristalnih kozarcev za penino ter penino v ročno izdelani kristalni steklenici. Mesić pa je Türku podaril kovinski šah s figurami osebnosti iz hrvaške zgodovine, delo akademskega kiparja Hrvoja Urumovića.

Mesić se je na Brdu pri Kranju na kratko sešel tudi s prvim slovenskim predsednikom Milanom Kučanom, v Ljubljani pa ima predvidna srečanja s predsednikom DZ Pavlom Gantarjem, premierom Borutom Pahorjem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Pozno popoldne pa se bosta Türk in Mesić v Vinici udeležila še prireditve Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva.