evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk: Dokumenti na laž postavljajo SDS

Deli na:

Arhivski dokument, ki ga je objavila SDS, ne dokazuje, da sem bil o dogodku v Velikovcu neposredno obveščen. Nasprotno, na laž postavlja avtorje objave, je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik republike Danilo Türk. Po njegovem gre za "neutemeljene, moralno nevzdržne in politično škodljive" insinuacije in podtikanja.

Arhivski dokument, ki ga je objavila SDS, ne dokazuje, da sem bil o dogodku v Velikovcu neposredno obveščen. Nasprotno, na laž postavlja avtorje objave, je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik republike Danilo Türk. Po njegovem gre za "neutemeljene, moralno nevzdržne in politično škodljive" insinuacije in podtikanja.

Po Türkovih navedbah bi neposredna obveščenost pomenila, da je bil o dogodku obveščen neposredno od storilcev ali organizatorjev. Tega pa dokument, kot pravi, ne dokazuje. "Gre namreč za povzetke takratnih medijskih poročil in pogovorov v zvezi z poročili. To pa ni direktno obveščanje, ampak več kot direktno. Je dvakrat indirektno," trdi predsednik.

Da o dogodku ni bil neposredno obveščen, po njegovem mnenju dokazuje tudi datum nastanka dokumenta. "Nastal je 1. julija 1980, to je devet mesecev in pol po dogodku v Velikovcu. Je to neposredna informacija?" se je vprašal Türk.

Zato gre po mnenju predsednika republike za podtikanja in insinuacije, ki so "popolnoma neutemeljene, moralno nevzdržne in politično škodljive". "Gre za nek vzorec političnega ravnanja, ki je izjemno negativen in že prerašča v hujskanje, zato bi pozval vse, ki v tem sodelujejo, da se ustavijo," je dodal.

Türk je na novinarski konferenci tudi natančneje pojasnil njegovo delo v 70. letih prejšnjega stoletja. Kot član komisije za manjšinska vprašanja pri Socialistični zvezi delovnega ljudstva, zadolžen za manjšinska vprašanja, je, kot je povedal, analiziral in pravno interpretiral zakonske osnutke takratnega časa, ki so imeli namen na novo urediti položaj slovenske in hrvaške manjšine v Avstriji. "Za dogodek v Velikovcu 18. septembra 1979 sem izvedel iz medijev in bil nad njim osupel, v nobenem trenutku pa nisem vedel, kako je prišlo do dogodka in kakšno je njegovo ozadje," je zagotovil. Glede arhivov pa je dejal, da nima nobenih zadržkov, da se arhivi, ki se nanašajo nanj, objavijo.

Na vprašanje, ali si je takrat ogledal t.i. posebna poročila SDV, ki so prihajala tudi na komisijo, katere član je bil, pa je dejal, da tega ne ve, saj je od takrat 32 let: "Nimam pa nič proti, da se to objavi, če se meni, da je to zanimivo."

Predsednika SDS Janeza Janšo Türk ne namerava kazensko preganjati, saj se, kot je dejal, drži svojega načelnega stališča, po katerem nasprotuje "kazenskopravnim sredstvom kot sredstvom za pregon ljudi, ki se izražajo v političnem prostoru oziroma medijih".

SDS je v sredo pozno zvečer na svoji spletni strani objavila dokument, ki naj bi potrjeval, da je bil Türk sredi leta 1980 med desetimi posebej obveščenimi o bombnem napadu v avstrijskem Velikovcu. Dokument tako po prepričanju stranke dokazuje, da se je Türk zlagal, ko je javno izjavil, da je bil o dogodku obveščen le iz medijev.