Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

Željko Bebek Odkrito.si

Oče in sin popila "pol gostilne"

roglic Ekipa24.si

Primož Roglič se je dokončno odločil. Potrjeno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk bo varčeval

Deli na:

Urad predsednika republike je zaradi napovedane finančne in gospodarske krize v letu 2009 sprejel vrsto varčevalnih ukrepov, s katerimi bo omejil porabo javnih sredstev. Med drugim bo k zmanjšanju materialnih stroškov pripomoglo manjše število uradnih obiskov predsednika Danila Türka v tujini, so sporočili iz urada predsednika republike.

Urad predsednika republike je zaradi napovedane finančne in gospodarske krize v letu 2009 sprejel vrsto varčevalnih ukrepov, s katerimi bo omejil porabo javnih sredstev. Med drugim bo k zmanjšanju materialnih stroškov pripomoglo manjše število uradnih obiskov predsednika Danila Türka v tujini, so sporočili iz urada predsednika republike.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost, je bilo v minulem letu obiskov predsednika v tujini več, saj je običajno, da predsednik v prvem letu mandata obišče sosednje države, obseg pa je bil povečan tudi zaradi zaostanka na tem področju iz preteklosti ter zaradi slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Vsi uradni obiski predsednika v tujini bodo usklajeni na medresorski delovni skupini za tehnično koordinacijo zunanjepolitičnih aktivnosti Republike Slovenije.

Predsednik Türk je še napovedal, da bo svoje mednarodne dejavnosti v letu 2009 usmeril predvsem v države, kjer obstaja interes slovenskih podjetij za krepitev gospodarskega sodelovanja. Predvidoma ga bodo v tujini spremljali tudi predstavniki zainteresiranih večjih slovenskih podjetij, pri čemer pa bodo stroške za prevoz njihovih predstavnikov podjetja krila sama. Na zmanjšanje stroškov bo vplivala tudi vključitev urada v skupno javno naročilo za opravljanje storitev letalskih prevozov, ki ga bo izpeljalo ministrstvo za javno upravo.

Kar zadeva plače predsednika republike in funkcionarjev v njegovem uradu, so te določene z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in jih je zato mogoče spremeniti le s spremembo zakona. Predsednik Türk bo vladi predlagal sprejem prehodne določbe zakona, s katero bi plače predsednika in funkcionarjev v uradu predsednika republike za čas trajanja finančne krize razvrstili v plačne razrede, ki so za en razred manjši od sedanjih.

Do ustrezne pravne rešitve bo predsednik republike del svoje plače v višini enega plačnega razreda namenjal Društvu varnega zavetja Pomurje - Varni hiši za ženske in otroke žrtve nasilja iz Ljutomera. Tako bo od neto zneska plače, ki je v mesecu decembru znašala 3373,88 evra, društvu namenil 223,41 evra. S tem simbolnim dejanjem želi predsednik republike opozoriti na potrebo, da v času trajanja krize še zlasti pomagamo najbolj ranljivim v družbi, je še zapisano v sporočilu.

Na področju reprezentance bodo na znižanje stroškov vplivale ustrezno skromnejše pripravljene pogostitve na sprejemih, ki jih priredi predsednik republike v svojem uradu in ob vseh drugih priložnostih. "Če bo ob določeni priložnosti predvidenih več sprejemov s strani različnih državnih organov, bo urad predsednika predlagal izvedbo enega sprejema s skupnim gostiteljstvom," obenem pa bo urad omejil porabo pri vseh drugih materialnih stroških.

Urad predsednika republike se bo vključil v napovedano znižanje javne porabe, ki ga je napovedala vlada. Letos je namreč že predvideno zmanjšanje proračuna z lanskih 4,4 milijona evrov na 3,8 milijona evrov, na ta znesek pa v uradu predsednika že načrtujejo še dodatno 10 do 15-odstotno znižanje porabe, ki je trenutno določena v proračunu. Urad predsednika republike bo o porabi proračunskih sredstev javnost obveščal z objavo rednih mesečnih finančnih poročil, ki bodo objavljena na spletni strani urada. S tem želi urad prispevati k čimbolj javnemu in transparentnemu delovanju državnih organov in k čimboljšemu vpogledu javnosti v porabo proračunskih sredstev.

Na področju investicij in investicijskega vzdrževanja bodo letos opravljene le nujne investicije, vse ostale investicije pa bodo odložene na kasnejše obdobje. Edina izjema bo predvidena investicija v dvigalo za invalide, s katerim urad predsednika republike trenutno še ne razpolaga.