markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Türk bo varčeval

Deli na:

Urad predsednika republike je zaradi napovedane finančne in gospodarske krize v letu 2009 sprejel vrsto varčevalnih ukrepov, s katerimi bo omejil porabo javnih sredstev. Med drugim bo k zmanjšanju materialnih stroškov pripomoglo manjše število uradnih obiskov predsednika Danila Türka v tujini, so sporočili iz urada predsednika republike.

Urad predsednika republike je zaradi napovedane finančne in gospodarske krize v letu 2009 sprejel vrsto varčevalnih ukrepov, s katerimi bo omejil porabo javnih sredstev. Med drugim bo k zmanjšanju materialnih stroškov pripomoglo manjše število uradnih obiskov predsednika Danila Türka v tujini, so sporočili iz urada predsednika republike.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost, je bilo v minulem letu obiskov predsednika v tujini več, saj je običajno, da predsednik v prvem letu mandata obišče sosednje države, obseg pa je bil povečan tudi zaradi zaostanka na tem področju iz preteklosti ter zaradi slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Vsi uradni obiski predsednika v tujini bodo usklajeni na medresorski delovni skupini za tehnično koordinacijo zunanjepolitičnih aktivnosti Republike Slovenije.

Predsednik Türk je še napovedal, da bo svoje mednarodne dejavnosti v letu 2009 usmeril predvsem v države, kjer obstaja interes slovenskih podjetij za krepitev gospodarskega sodelovanja. Predvidoma ga bodo v tujini spremljali tudi predstavniki zainteresiranih večjih slovenskih podjetij, pri čemer pa bodo stroške za prevoz njihovih predstavnikov podjetja krila sama. Na zmanjšanje stroškov bo vplivala tudi vključitev urada v skupno javno naročilo za opravljanje storitev letalskih prevozov, ki ga bo izpeljalo ministrstvo za javno upravo.

Kar zadeva plače predsednika republike in funkcionarjev v njegovem uradu, so te določene z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in jih je zato mogoče spremeniti le s spremembo zakona. Predsednik Türk bo vladi predlagal sprejem prehodne določbe zakona, s katero bi plače predsednika in funkcionarjev v uradu predsednika republike za čas trajanja finančne krize razvrstili v plačne razrede, ki so za en razred manjši od sedanjih.

Do ustrezne pravne rešitve bo predsednik republike del svoje plače v višini enega plačnega razreda namenjal Društvu varnega zavetja Pomurje - Varni hiši za ženske in otroke žrtve nasilja iz Ljutomera. Tako bo od neto zneska plače, ki je v mesecu decembru znašala 3373,88 evra, društvu namenil 223,41 evra. S tem simbolnim dejanjem želi predsednik republike opozoriti na potrebo, da v času trajanja krize še zlasti pomagamo najbolj ranljivim v družbi, je še zapisano v sporočilu.

Na področju reprezentance bodo na znižanje stroškov vplivale ustrezno skromnejše pripravljene pogostitve na sprejemih, ki jih priredi predsednik republike v svojem uradu in ob vseh drugih priložnostih. "Če bo ob določeni priložnosti predvidenih več sprejemov s strani različnih državnih organov, bo urad predsednika predlagal izvedbo enega sprejema s skupnim gostiteljstvom," obenem pa bo urad omejil porabo pri vseh drugih materialnih stroških.

Urad predsednika republike se bo vključil v napovedano znižanje javne porabe, ki ga je napovedala vlada. Letos je namreč že predvideno zmanjšanje proračuna z lanskih 4,4 milijona evrov na 3,8 milijona evrov, na ta znesek pa v uradu predsednika že načrtujejo še dodatno 10 do 15-odstotno znižanje porabe, ki je trenutno določena v proračunu. Urad predsednika republike bo o porabi proračunskih sredstev javnost obveščal z objavo rednih mesečnih finančnih poročil, ki bodo objavljena na spletni strani urada. S tem želi urad prispevati k čimbolj javnemu in transparentnemu delovanju državnih organov in k čimboljšemu vpogledu javnosti v porabo proračunskih sredstev.

Na področju investicij in investicijskega vzdrževanja bodo letos opravljene le nujne investicije, vse ostale investicije pa bodo odložene na kasnejše obdobje. Edina izjema bo predvidena investicija v dvigalo za invalide, s katerim urad predsednika republike trenutno še ne razpolaga.