Revija Reporter
Slovenija

Turistični boni: pohajkovanje po Sloveniji kot ga ne pomnimo

Gašper Petovar
999

9. maj. 2021 6:00

Deli na:

Staro mestno jedro Pirana

Primož Lavre

Ob odločitvi vlade da poskuša vsaj delno pomagati slovenskemu turizmu, ki je med najbolj prizadetimi panogami zaradi epidemije koronavirusa, so mnogi Slovenci in Slovenke tarnali. Turistični boni gor ali dol. Kaj bomo z njimi? To »podarjeno« bomo tako ali tako morali v nekem smislu vračati. Kot pa se kaže zdaj, bone vneto unovčujejo.

V dobrem letu so se lahko izkoristili le nekaj mesecev, ko so bile odprte turistične namestitve za zasebni obisk. Do 25. aprila 2021 je bilo tako izkoriščenih 45,80 odstotka bonov za turistične namestitve, kar je blizu milijona. Vrednost pa skoraj 129 milijonov evrov. Država pa je skupno razdelila za skoraj 357 milijonov evrov teh bonov.

V državni finančni upravi, kjer vodijo evidenco o porabljenih bonih, so nam povedali: »Nazadnje so bile poglobljene analize o unovčevanju turističnih bonov narejene zgodaj jeseni še pred novim valom epidemije. Kasneje se zaradi zaprtja večine turističnih nastanitev boni povečini niso unovčevali, zaradi česar se podatki iz poletnih in jesenskih analiz niso bistveno spreminjali.«

Oktobra lani so tako podatki pokazali, da so med najbolj popularnimi za koriščenje bonov Piran (142.552), Kranjska Gora (57.305), Bohinj (46.394), Moravske Toplice (42.551) in Izola (41.021). Zanimivo je, da je bilo v Ljubljani izkoriščenih le nekaj več kot 10 tisoč bonov. Nekako smo bili prisiljeni letovati v domači deželi in jo tudi spoznavati, s tem pa pomagati turizmu. Zanimivi so podatki Turističnega združenja Portorož za lanski julij: po nacionalnosti so prevladovali domači gostje, ki so ustvarili kar 70 odstotkov vseh prenočitev v občini Piran. V primerjavi z letom 2019 je bilo domačih prenočitev kar 160 odstotkov več.«

Dejstvo je, da Slovenci radi potujemo. In če malo posplošimo, kar tekmujemo, kam v tujino se bomo odpravili in nato pohvalili na družbenih omrežjih. A v spremenjenih razmerah je postalo jasno, da pohajkujemo radi tudi po naši deželi na sončni strani Alp. Veliko bonov je še vedno ostalo neizkoriščenih, a bliža se poletna sezona.

Nekateri bone izkoristijo naenkrat, drugi pa si porabo porazdelijo za različne namestitve po Sloveniji ali za različne termine. Zato je bilo po podatkih Fursa izkoriščenih 36,04 odstotka od zneska potencialno vseh unovčenih bonov. Glede na to, da so za nami prvomajske počitnice in prazniki, ko so si mnogi privoščili oddih, se je število v zadnjem tednu zagotovo povečalo. S lanskim protikriznim paketom je državni zbor določil, da so do bona upravičene osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. marca 2020.

Za vsako polnoletno osebo je na Fursovi aplikaciji eDavki naloženih 200, za mladoletne osebe pa po 50 evrov. Bone je mogoče uveljavljati do 31. decembra 2021, po tem datumu jih ne bo več mogoče izkoristiti. Popotovanje po Sloveniji od morja pa do Prekmurja je zaradi turističnih bonov lahko še prijetnejše, predvsem pa cenejše. Hkrati pomagamo turističnim delavcem.