Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tujina nastavlja ogledalo nepopolni demokraciji Sloveniji

Deli na:

Poslanke in poslanci so začeli razpravo o stanju v pravosodju, ki so jo zahtevali poslanci SDS in SNS. Poslanec SDS Branko Grims je ocenil, da je stanje v pravosodju v Sloveniji zelo slabo, minister Aleš Zalar pa takšne trditve zavrača in predlagateljem očita, da nadaljujejo "lov na čarovnice".

Poslanke in poslanci so začeli razpravo o stanju v pravosodju, ki so jo zahtevali poslanci SDS in SNS. Poslanec SDS Branko Grims je ocenil, da je stanje v pravosodju v Sloveniji zelo slabo, minister Aleš Zalar pa takšne trditve zavrača in predlagateljem očita, da nadaljujejo "lov na čarovnice".

Sejo o stanju v pravosodju so zahtevali poslanci SDS in SNS ter nepovezani poslanec Andrej Magajna. Kot je v imenu predlagateljev dejal poslanec SDS Branko Grims, dolgoročnega razvoja države ni brez dobro delujočega pravosodja. "Kakšno je stanje v Sloveniji, se je žal izkazalo ob ogledalu, ki nam ga je nastavila tujina," je dejal Grims, ki je skliceval na raziskavo Economist Intelligence Unit, po kateri Slovenija ni več popolna demokracija.

Eden od ključnih problemov, zaradi katerega je prišlo do te ocene, je po njegovi oceni slabo stanje na področju pravosodja. Slovenija je tako na repu evropskih držav pri sojenju v razumnem roku, pravi Grims in pri tem opozarja na malo in srednje podjetništvo, ki je motor gospodarskega razvoja. Ta pa je "toliko bolj občutljiv, če mora delovati v pogojih, kjer je velika finančna nedisciplina, kjer se pogodb ne spoštuje in kjer pravosodje deluje neskončno počasi".

Grims ocenjuje, da se sodniki pri nas ukvarjajo s ščitenjem svojih privilegijev in plačil. Opozarja na nekatere zakone, s katerimi je vlada dejansko ukinila sistem Lukenda, ki je bil namenjen odpravi sodnih zaostankov, in uvedla uravnilovko v sistem pravosodja.

"Prepričani smo, da je prva in temeljna napaka prav uvedba uravnilovke v pravosodje, s katero se je destimuliralo najsposobnejše, nagradilo pa vse tiste, ki so nekoč v preteklosti povzročali zastaranje ključnih zadev s področja gospodarskega kriminala," meni Grims, pri čemer je navedel zastaranje zadeve Satex.

Grims še opozarja, da se znova zaostruje vprašanje odškodnin zaradi nesorazmerno dolgih sodnih postopkov, saj se stanje znova poslabšuje. "Tudi vse ostalo, kar se je dogajalo v tem mandatu, zagotovo ne gre v korist boljšega delovanja pravosodja," je prepričan Grims. Opozoril je tudi na ukinjanje notarskih mest, zaradi česar so notarske storitve manj dosegljive manj vsem tistim, ki živijo na obrobju.

Opozoril je še na "dogajanje, ki mu lahko rečemo kar podpora lobiju stečajnih upraviteljev". Kot pravi Grims, so bile namreč v tem mandatu ukinjene nekatere varovalke v zakonodaji, ki so preprečevale izplačila nesorazmerno velikih nagrad stečajnim upraviteljem. Poslanec SDS opozarja še na politične pritiske v pravosodju, zlasti na tožilstvo.

Minister Zalar pa očitke predlagateljev seje zavrača kot neresnične in posplošene. Namen očitkov je po njegovi oceni v spodkopavanju zaupanja v pravo in v spodkopavanju zaupanja v pravosodni sistem. "In tu se ni mogoče znebiti občutka, da gre pri tej nujni seji za nič drugega kot za nadaljevanje lova na čarovnice," pravi minister in predlagateljem očita, da so ga začeli takoj po nastopu mandata vlade.

Predlagateljem očita, da se na pravno državo sklicujejo samo takrat, ko jim to politično ustreza. "Očitno predlagatelji te seje ne prenesete neodvisnih, ker od njih ne morete imeti političnih koristi. In te koristi si očitno želite tudi zato, ker ste se nekateri znašli v kazenskih postopkih," odgovarja Zalar. Predlagateljem očita še, da si sami želijo dve pravni državi. "Eno za politično elito, za katero se imate, in drugo, za ostale. In tega vlada ne bo dovolila," poudarja.

Po ministrovih besedah je absurdno, da sedanja opozicija ruši tudi projekte, ki so jih sami zasnovali, na primer elektronsko zemljiško knjigo. "Ljudi strašite z neresničnimi trditvami o tem, kako bodo obogateli notarji, v resnici pa ste predlagatelji te izredne seje tisti, ki ste preprečili, da bi prišlo do znižanja notarskih tarif v zemljiškoknjižnih zadevah. Malo vam je mar za prihranke ljudi, vam je več za vaš politični dobiček."

Z ocenami, da so slovenska sodišča počasna in neučinkovita, se Zalar ne strinja. "Če bi uporabil glasbeno prispodobo, bi označil hitrost delovanja slovenskih sodišč z 'allegro ma non troppo' - hitro, a ne preveč," je dejal. Sodišča so namreč lani imela v delu kar 1,45 milijona zadev, pa so vendarle dosegla tako raven nerešenih zadev kot še nikoli v zadnjih 15 letih. Število nerešenih zadev se je tako v tem mandat zmanjšalo za četrtino, postopki pa so vse hitrejši.

"Sodni zaostanki kopnijo, odškodnine zaradi predolgega sojenja se občutno znižujejo, vi pa zatrjujete, da sodni sistem ne deluje," pravi minister. Dodaja, da so sicer v našem pravosodju problemi in nimamo optimalnega stanja. Tako nimamo zavidljivih rezultatov na področju boja proti gospodarski kriminaliteti, kjer pa je glavni problem uspešnost pregona, ki ga upravljajo državni tožilci.