pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tuberkuloza v ljubljanski porodnišnici

Deli na:

V ljubljanski porodnišnici je medicinska sestra zbolela za akutno obliko tuberkuloze. V času okužbe je bila v stiku s približno 90 novorojenci. A kot je dejal Mitja Košnik, direktor bolnišnice Golnik, kjer se ukvarjajo z zdravljenjem in preprečevanjem okužbe tuberkuloze v Slovenije, razloga za paniko ni.

V ljubljanski porodnišnici je medicinska sestra zbolela za akutno obliko tuberkuloze. V času okužbe je bila v stiku s približno 90 novorojenci. A kot je dejal Mitja Košnik, direktor bolnišnice Golnik, kjer se ukvarjajo z zdravljenjem in preprečevanjem okužbe tuberkuloze v Slovenije, razloga za paniko ni.

Po besedah Košnika je tuberkuloza relativno slabo nalezljiva. Večina ljudi, ki je bila v daljšem stiku z bolnikom s to boleznijo, se ne okuži. Od okuženih pa jih v roku enega leta zboli pet odstotkov, je dejal Košnik na današnji novinarski konferenci na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Sicer pa kdor zboli v Sloveniji za tuberkulozo je po njegovih besedah enostavno ozdravljiv.

Če se je kdo od otrok ali porodnic, ki so bili v stiku z medicinsko sestro, okužil z bakterijo, ki povzroča tuberkulozo, se bo to videlo šele čez mesec oz. dva. Tako pri ljudeh, ki so bili v stiku s sestro, ne iščejo bolezni, pač pa bodo čez mesec dni prišle na pregled v bolnišnico Golnik.

S krvnim testom bodo nato ugotovili, ali imajo znake, da so se okužili z bakterijo. Če so se okužili, bodo dobili zdravila, ki okužbo ustavijo in preprečijo, da bi okužene osebe zbolele, je pojasnil Košnik. "Nič hudega se ne bo zgodilo. Stvar je varna in je pod kontrolo," pravi Košnik.

Sicer pa je na voljo telefonska številka bolnišnice Golnik, na kateri so vseskozi na voljo za svetovanje oz. dajanje informacij glede tuberkuloze: 04 25 69 287.

Seznami novorojencev oz. mamic, ki so bile v stiku z medicinsko sestro, so po besedah predstojnice kliničnega oddelka za perinatologijo Tanje Sršen Premru že pripravljeni in ga bodo posredovali bolnišnici Golnik. Od tam bodo poslali ustrezno obvestilo mamicam in novorojenčkom za nadaljnje postopke in ukrepe, ki jih bodo izvajali v bolnišnici Golnik, pediatrični kliniki in drugje.

Sicer pa bo obravnava otrok, ki so bili stiku z medicinsko sestro, potekala na pediatrični kliniki. Starši novorojencev bodo obveščeni o točnem datumu pregleda v pulmološki ambulanti na pediatrični kliniki Ljubljani, je dejala predstojnica kliničnega oddelka.

Podoben primer se je sicer zgodil že leta 2003 v tujini. Takrat je oseba, zaposlena v porodnišnici, zbolela za tuberkulozo in bila v kontaktu s 600 novorojenčki. Do okužbe je takrat prišlo pri manj kot dveh odstotkih omenjenih novorojenčkov, zbolel pa ni nihče, je še pojasnila Tanja Sršen Premru.