pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Trop Skaza odstopila: Nimam dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske

Deli na:
Trop Skaza odstopila: Nimam dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza pravi, da odstopa zaradi "očitkov, podtikanj in pritiskov", ki jih je bila deležna sama in njena družina v času ministrovanja. V odstopni izjavi je navedla, da nima dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske. Izpostavila je, da je bila opozorjena na igre v ozadju glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja.

Trop Skaza je namreč na novinarski konferenci 17. marca med napovedanimi aktivnostmi izpostavila ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in določitev obsega zdravstvenih pravic, ki bi bile v celoti plačane iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

"Opozorili so me, da se v zvezi z napovedano spremembo zdravstvenega zavarovanja veliko dogaja v ozadju in da je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja odnesla še vsakega ministra," je v odstopni izjavi, ki so jo posredovali iz kabineta predsednice vlade, zapisala Trop Skaza. "Ukineš ga lahko samo, če boš zavarovalnicam kaj ponudila," navaja ministrica v odstopu besede, ki so ji bile izrečene.

Poudarila je, da se je na koncu morala odločiti med kariero in družino, izbrala je družino.

Trop Skaza v odstopni izjavi tudi navaja, da je bila že pred predstavitvijo programa v DZ deležna diskvalifikacij in obtožb, da je koruptivna, ker je povezana z ljudmi, ki jih sploh ni poznala.

Hkrati povzema njeno delovanje na ministrstvu v tem mesecu. Opozorila je, da so se od prvega dne nastopa mandata vrstile zahteve po takojšnji rešitvi problemov, ki so se v zdravstvu kopičili leta; od pomanjkanja sredstev, do težav v zvezi z zaposlovanjem mladih zdravnikov, ureditve čakalnih dob, težav pri primarnem zdravstvenem varstvu, korupcije, navaja ministrica v odstopu.

Ob prevzemu funkcije je bila najbolj aktualna tema apel za podpis pogodbe za nabavo in vgradnjo opreme hematološkega oddelka na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, ki je na podpis čakala kar nekaj časa. Pogodba z zbranim dobaviteljem je bila podpisana 5. marca. Intenzivno so pričeli delati na ostalih investicijskih projektih ministrstva za zdravje, vključno z gradnjo urgentnih centrov, je dodala.

Zaradi znanih težav, povezanih s sanacijo vodovodnega omrežja na Onkološkem inštitutu Ljubljana je tudi zahtevala, da se naredi vse, da se z deli čim prej začne. Izbrani izvajalec in podizvajalci so tako 17. marca podpisali pogodbo, medtem ko je bila krovna pogodba z glavnim izvajalcem podpisana že novembra 2013. S podpisom zapisnika o uvedbi del ni več ovir za sanacijo vodovodnega omrežja, ki je bila načrtovana že v letu 2010, pa se od takrat ni premaknilo nič, opozarja ministrica v odstopu.

Glede zahteve po enoodstotnem znižanju zaposlenih v javnem sektorju je na vladi izpostavila dejstvo, da je zdravstvena oskrba specifično področje, ki ima strokovne smernice, standarde in normative, ki zahtevajo ustrezno kadrovsko pokritost za varno zdravljenje zdravnikov, o svojem delu še piše Trop Skaza.

Predsednica vlade Alenka Bratušek mora sedaj predsednika državnega zbora Janka Vebra o odstopu ministrice, kakor to predvideva poslovnik DZ, pisno obvestiti najkasneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave. Obvestilo o odstopu se bo uvrstilo na dnevni red seje državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Trop Skazi bo funkcija prenehala, ko bo državni zbor na seji obveščen o odstopu.

Bratuškova bo morala v desetih dneh po prenehanju funkcije Trop Skaze predlagati novega ministra oziroma ministrico ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljala sama oziroma drug minister.

Trop Skaza je na mestu ministrice za zdravje nasledila Tomaža Gantarja, ki se je za odstop 25. novembra lani odločil zaradi nezmožnosti izpeljati nujne spremembe zdravstvenega sistema. Po Gantarju je zdravstveni resor začasno vodil zunanji minister Karl Erjavec, ki je Trop Skazi posle predal konec februarja.

V aktualni vladi je Trop Skaza tako že peta med ministri, ki so se odločili za odstop. Vlado je prvi zapustil minister Igor Maher, ki je vodil resor infrastrukture in prostora, nasledil pa ga je Samo Omerzel. Za odstop se je odločil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, gospodarski resor pa sedaj vodi Metod Dragonja.

Poleg Gantarja je ministrsko mesto zapustila tudi ministrica brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel. Odšla je zaradi politične računice, po kateri je ta resor prevzel DeSUS z ministrom Gorazdom Žmavcem, ministrstvo za zdravje pa je prevzela kandidatka PS Trop Skaza.

Po informacijah Demokracije pa naj bi njen odstop zahteva premierka Bratuškova, ker še vedno ni izpeljala imenovanja Simona Vrhunca za generalnega direktorja UKC Ljubljana.

ODSTOPNA IZJAVA

Bratuškova obžaluje odstop Trop Skaze, a ga tudi razume

Predsednica vlade Alenka Bratušek obžaluje odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza, saj da se je ministrica v tem mesecu reševanja težav v zdravstvu lotila z veliko odločnostjo, so sporočili iz kabineta predsednice vlade. Hkrati pa Bratuškova odstop Trop Skaze zaradi številnih napadov razume.

Po besedah Bratuškove v politiki, vedno bolj pa tudi v medijih ter celotni družbi, postajamo zelo nestrpni in pri blatenju oseb, ki želijo nekaj spremeniti na bolje, meje obračunavanja spuščamo iz dneva v dan. Alenka Trop Skaza je postala tarča vsakodnevnih napadov, kljub temu, da ni sprejela ali podpisala nobene sporne odločitve, je dodala premierka.

Za vstop v politiko, kjer se odloča o pomembnih stvareh za življenje ljudi, je vedno težje pridobiti kakovostne posameznike, je še poudarila Bratuškova. "Še preden imaš možnost kaj narediti ali spremeniti, postaneš tarča nesorazmernih napadov," je sporočila. Nadaljevanje takšne poti po mnenju premierke naši družbi ne more prinesti želenega napredka.

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je za STA potrdila, da je Bratuškovi sinoči poslala odstopno izjavo. Trop Skaza je mesto ministrice zasedla pred mesecem dni, mediji pa so o njenem odstopu ugibali zadnje dni.