pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Trgovina z orožjem je za koalicijo »cvetoče drevo«

Deli na:

Člani odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje so večinsko podprli koalicijski predlog, da se oblikuje zakon, ki bi omogočil umik stopnje tajnosti z vseh relevantnih orožarskih dokumentov. Ob tem je večina zavrnila predlog SDS, s katerim bi DZ predlagal pristojnim institucijam, naj se stopnja tajnosti z dokumentov umakne takoj.

Člani odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje so večinsko podprli koalicijski predlog, da se oblikuje zakon, ki bi omogočil umik stopnje tajnosti z vseh relevantnih orožarskih dokumentov. Ob tem je večina zavrnila predlog SDS, s katerim bi DZ predlagal pristojnim institucijam, naj se stopnja tajnosti z dokumentov umakne takoj.

Na odboru sta po uvodnem koalicijskem predlogu, naj se umik stopnje tajnosti z dokumentov določi z zakonom, z daljšimi nagovori nastopila poslanec SDS Vinko Gorenak v imenu predlagateljev današnje izredne seje DZ, in poslanec Zares Tadej Slapnik.

Gorenak je prepričan, da koalicija s svojim predlogom nima iskrenega namena. Po zakonu, ki naj bi ga sprejeli, bi se namreč umik tajnost odmaknil v nedoločno prihodnost. "Koalicija teme ne želi zapreti," je prepričan Gorenak. Trgovina z orožjem je po njegovih besedah za koalicijo "potička v peskovniku" in "cvetoče drevo", ki zacveti vedno pred volitvami v državni zbor.

Zavzel se je za takojšen umik stopnje tajnosti z vseh dokumentov, potrebni so samo podpisi ministrice za obrambo Ljubice Jelušič, notranje ministrice Katarine Kresal in predsednika DZ Pavla Gantarja. Tako bi lahko odpadla popoldanska seja DZ, že v sredo zjutraj pa bi si lahko mediji in javnost ustvarili svoj vtis o zgodbi, je povedal Gorenak. Med ključnimi dokumenti je omenil sklep o oboroževanju Slovenije in sklep o pomoči Hrvaški in BiH.

Spomnil je, da se je s trgovino z orožjem ukvarjalo že več državnozborskih komisij, ki so prišle do istega zaključka, to je, da ni mogoče očitati nepravilnosti pri trgovini z orožjem. To so poslancu SDS, kot je povedal, potrdili tudi trije glavni policijski preiskovalci, ki so afero orožje preiskovali že leta 1994.

Generalni sekretar v uradu predsednika republike Uroš Krek je v nadaljevanju zatrdil, da je predsednik Danilo Türk že podal stališče glede tega. V uradu po besedah Kreka nimajo zadržkov glede odpiranja dokumentov, vezanih na urad predsednika.


Poslanec Zares Slapnik je nato povzel domnevne nepravilnosti pri trgovini z orožjem. Po njegovih besedah je odprtih še precej vprašanj glede gotovinskih transakcij: koliko je je bilo, kaj je bilo prodano za gotovino, kje je knjižena, kako je bila porabljena, kdo jo je porabil in za kaj.

V daljšem nagovoru je med drugim poudaril, da je predsednik SDS Janez Janša "celo desetletje zanikal, da so poslovali tudi z gotovino, nato pa leta 1999" to priznal. Še kriminalistom je leta 1995 po besedah Slapnika "lagal", da se z gotovino ni poslovalo.

Ponovno se je zavzel za sprejem posebnega zakona, ki bi omogočil razkritje teh dokumentov, tudi po nujnem postopku, če bi bilo treba, in zatrdil, da je to tudi namen koalicije. Po njegovih besedah ne gre preslišati vseh akterjev tistega časa, ki so ravnali v prepričanju, da delajo prav. "Mislim, da moramo reči bobu bob," je poudaril Slapnik. Prepričan je, da so nekateri posamezniki, ki so v začetku devetdesetih zasedali javne funkcije, svoja pooblastila zlorabljali za trgovino z orožjem.

Ob koncu razprave je nastopilo še nekaj opozicijskih poslancev, ki so izpostavljali neosnovanost očitkov o okoriščanju pri trgovini z orožjem. Na drugi strani pa je Darja Lavtižar Bebler (SD) opozarjala, da se še vedno ne ve, kam je šel denar od trgovine z orožjem.

Problematiko bo popoldne obravnaval še državni zbor.