Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Trgovci zaradi vse več zaposlenih v karanteni krajšajo delovni čas prodajaln

Deli na:
Trgovci zaradi vse več zaposlenih v karanteni krajšajo delovni čas prodajaln

prodajalka, - Foto: Dreamstime

Zaradi naraščajočega števila okužb med prebivalstvom in s tem povezanih karanten zaposlenih v trgovini so trgovci ponekod že prisiljeni skrajševati delovni čas prodajaln, saj nimajo na voljo dovolj delavcev. Vlado zato pozivajo k spremembi nekaterih ukrepov.

V zadnjem času število okužb močno narašča. Prejšnji petek je bilo okuženih zaposlenih in zaposlenih v karanteni skupaj pet odstotkov, to sredo pa že osem odstotkov, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Trgovinski zbornici Slovenije. Trgovci so zaradi pomanjkanja kadra ponekod že skrajšali delovni čas, posledično se soočajo z upadom prihodka.

V zbornici glede na naraščajoče dnevno število okužb pričakujejo, da se bo delež okuženih zaposlenih in zaposlenih v karanteni še povečeval, zato vladi predlagajo sprejem dveh ukrepov - obdobje karantene naj se skrajša s sedmih na pet dni, zakonske omejitve glede začasnega in občasnega dela upokojencev pa naj se razrahljajo.

S tem bi trgovcem in drugim gospodarskim panogam vsaj delno omogočili aktivacijo ustreznega števila delavcev za izvajanje dejavnosti, so zapisali v zbornici, kjer so prepričani, da sta ukrepa v tem trenutku nujna in utemeljena. Z njuno uveljavitvijo bi obenem ohranili osnovni namen ukrepov, to je preprečevanje širjenja okužb, so zapisali.

Trgovinska zbornica Slovenije sicer ugotavlja, da se trgovci pri oskrbi s hrano zaenkrat še ne soočajo s težavami pri nabavi in logistiki. Trenutno poteka oskrba s hrano nemoteno, vendar pa se lahko brez ustreznih ukrepov položaj na tem področju poslabša, so opozorili.