Revija Reporter
Slovenija

Trgovci nasprotujejo prepovedi nedeljskega obratovanja trgovin

STA

13. maj. 2020 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) se sprašujejo o primernosti trenutka za zakonsko prepoved nedeljskega obratovanja trgovin. Kot so poudarili v odgovoru več medijem, predlog, ki so ga na pobudo Sindikata delavcev trgovine Slovenije pripravili v Levici, prihaja v izjemno težkih časih, ko bi morali vse sile posvetiti ukrepom za izhod iz krize.

V TZS pravijo, da jim niso znani razlogi, ki so predlagatelje pripeljali do posega v obstoječo ureditev obratovalnega časa prodajaln, "še posebej ne v teh izjemno težkih časih, ko bi morali vse svoje sile, znanje in aktivnosti tako med predlagatelji kot tudi stroko posvetiti prednostno predvsem oblikovanju ukrepov za izhod iz krize".

Spremembe obratovalnega časa prodajaln bodo po ocenah zbornice vplivale tudi na število zaposlenih v trgovinski dejavnosti, ki danes zaposluje več kot 110.000 delavcev, samo v trgovini na drobno jih je zaposlenih nekaj manj kot 60.000.

V Levici so prav včeraj predstavili predlog novele zakona o trgovini, s katerim bi tudi po koncu epidemije novega koronavirusa ohranili zaprtje trgovin ob nedeljah. S pripravo predloga so v zakonsko besedilo prenesli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije v poslanici pred praznikom dela, da naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte.

V Levici ob široki podpori z obeh političnih polov in tudi iz dela javnosti verjamejo v uspeh predloga, katerega sprejem v DZ želijo doseči do poletja. Pri tem tako v stranki kot omenjenem sindikatu poudarjajo, da je po skoraj 17 letih od referenduma septembra 2003, na katerem je skoraj 58 odstotkov volivcev, ki so se glasovanja udeležili, podprlo prepoved nedeljskega obratovanja trgovin, skrajni čas za uveljavitev te volje.

S predlagano novelo bi določili, da trgovec delovnega časa ne sme določiti ob nedeljah in z zakonom določenih prostih dneh. Kot izjeme pa bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in so na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Dodatnih vsebinskih komentarjev ob vložitvi zakonskega predloga predsednica TZS Marija Lah za STA včeraj ni imela. Po njenih besedah imajo sicer politične stranke pravico vložiti takšno pobudo, ali je čas za to primeren glede na krizo, do katere je zaradi epidemije novega koronavirusa že prišlo in ki Slovenijo še čaka, pa je drugo vprašanje.

Po prejeti pobudi Sindikata delavcev trgovine Slovenije so sicer na zbornici pristopili tudi k zbiranju stališč trgovskih podjetij do zaprtja trgovin ob nedeljah, upoštevajoč razlike med njimi v ponudbi in velikosti.