mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilstvo zavrglo ovadbo zoper Michela Stephana in njegovo nadrejeno na Kemijskem inštitutu

Deli na:
Tožilstvo zavrglo ovadbo zoper Michela Stephana in njegovo nadrejeno na Kemijskem inštitutu

Stephan naj bi Plavca krivil za izgubo službe na Kemijskem inštitutu leta 2010. - Foto: Primož Lavre

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je zavrglo ovadbo policije zoper Michela Stephana in njegovo nekdanjo nadrejeno na Kemijskem inštitutu Barbaro Mohar zaradi očitkov o domnevno neupravičeni prisvojitvi sredstev Kemijskega inštituta. Med drugim je ocenilo, da ni podan utemeljen sum, da sta storila očitano kaznivo dejanje.

Na sojenju libanonskemu znanstveniku Michelu Stephanu - sodili so mu zaradi domnevnega napeljevanja k uboju enega izmed vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca, sojenje pa se je na prvi stopnji maja zaključilo z obsodilno sodbo - so namreč nekatere priče izpostavile domnevo nenavadno vlogo francoskega podjetja Phosphoenix, katerega družbenika sta (vsaj takrat) še bila Stephan in Moharjeva. Po izpovedih prič naj bi namreč Kemijski inštitut kupil in razvil določene sestavine in jih prodal Krki, denar (šlo naj bi za nekaj manj kot 300.000 evrov) pa naj bi prejel Phosphoenix.

V zadevi je na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu stekel predkazenski postopek. V zadevi je tožilstvo v začetku septembra prejelo poročilo sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, ki ga je štelo kot kazensko ovadbo zoper Stephana in Moharjevo. Ta ju je bremenila kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Tožilstvo je ovadbo zavrglo, saj je glede domnevne zlorabe položaja ugotovilo, da očitano kaznivo dejanje ni kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, glede poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja pa, da ni bil podan utemeljen sum, da sta osumljenca storila kaznivo dejanje.