Revija Reporter
Slovenija

Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo zoper borčevskega hujskača Milana Gorjanca

M. M.

15. feb. 2018 10:54 Osveženo: 11:09 / 15. 2. 2018

Deli na:

Milan Gorjanc

Dolenjski list

Tožilka je zavrnila ovadbo Društva Huda jama, ki je zahtevalo kazenski pregon zoper člana predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) Milana Gorjanca, ki mu je očitalo spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Društvo Huda jama je Gorjancu očitalo, da skuša zamegliti sovraštvo, ki je med ljudmi od leta 1945 in ki ga on in borčevska organizacija samo še podpihujeta.

V prispevkih na spletni strani ZZB NOB in v Delu je Gorjanc zanikal, da bi v Hudi jami prišlo do pomora, žrtve iz Hude jame pa je označil za ustaše in okorele zločince, ki so morili z blagoslovom Cerkve. Maščevanje nad pobitimi je bilo po njegovem upravičeno, o politikih, ki so bili zaslužni za pietetni pokop žrtev, je zapisal, da se hodijo klanjat ustašem.

Vseeno po mnenju tožilke niso bili izpolnjeni pogoji za sprožitev postopka zoper Gorjanca, saj naj ne bi obstajala objektivna možnost, da bi njegove izjave predstavljale konkretno nevarnost za javni red in mir, prav tako naj Gorjanc po mnenju tožilke naj ne bi kriv spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti

»Milan Gorjanc, NOB Slovenija, Janša je kriv, da so Hrvati pobili celo vas 1992. v Herzegovini, da so se Slovenci 1945. maščevali v Hudi Jami, ker so ustaši pobili Srbe 1941.  v isti vasi v Herzegovini. Ja, tako se danes piše zgodovina v Sloveniji...« je odgovor tožilstva na Twitterju komentiral predsednik Društva Huda jama Roman Leljak.