stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilstvo končalo pregon Kanglerja zaradi vedeževalkinega stanovanja; se mu bo kdo opravičil?

Deli na:
Tožilstvo končalo pregon Kanglerja zaradi vedeževalkinega stanovanja; se mu bo kdo opravičil?

Foto: Bobo

Mariborsko tožilstvo je zadevi »dodelitev službenega stanovanja vedeževalki« umaknilo obtožni predlog zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, saj po sodbi Vrhovnega sodišča Republike Slovenije sploh ne gre za kaznivo dejanje. "Nehumana in nezakonita kalvarija umazanih političnih spletk, podtikanj in predvsem nepoštenega ter pristranskega sojenja in ostalega nezakonitega ravnanja državnih organov, se je danes zaključila še v enem izmed njegovih sodnih postopkov," so odločitev tožilstva komentirali v Odboru 2015. Ob tem opozarjajo, da je Kangler "zaradi krivične obsodbe na sedem mesecev zapora" izgubil mandat državnega svetnika, in sprašujejo, ali se bo kdo od državnih svetnikov, predvsem pa predsednik državnega sveta Mitja Brvar v imenu DS Kanglerju tudi javno opravičil.

Objavljamo sporočilo Odbora 2015:

Danes je dan, ko se Francu KANGLERJU hote ali nehote v spominu odvija scenarij, s katerim je moral živeti v zadnjih letih. Nehumana in nezakonita kalvarija umazanih političnih spletk, podtikanj in predvsem nepoštenega ter pristranskega sojenja in ostalega nezakonitega ravnanja državnih organov, se je danes zaključila še v enem izmed njegovih sodnih postopkov. Sodni postopek, ki je Franca KANGLERJA spremljal že vrsto let, mu povzročil nepopisno in predvsem nepopravljivo škodo, se je danes zaključil.

Franc KANGLER je danes Odbor 2015 obvestil, da je mariborsko tožilstvo na Okrajnem sodišču v Mariboru, v zadevi »dodelitev službenega stanovanja vedeževalki«, umaknilo obtožni predlog, saj po sodbi Vrhovnega sodišča Republike Slovenije z dne 17.07.2014, sploh ne gre za kaznivo dejanje.

Nekoč smo že zapisali, da Odbor 2015 v takšnih trenutkih ne ve, ali se naj veseli ravnanja mariborskega tožilstva (ki je potrebovalo preveč časa, da je spoznalo, da v tej zadevi sploh ni elementov za pregon) ali ga naj skrbi število kršitev človekovih pravic in število kršitev zakonodaje, ki so se zvrstila tekom tega sodnega postopka. Tudi Franc KANGLER nam zgodbo zaupa s kančkom ganljivosti in veliko mero grenkega priokusa. Nihče si namreč ne (z)more predstavljati skozi kakšno politično in osebno diskreditacijo je moral v zadnjih letih. Sporni radarji, ki so bili povod za odstop Franca KANGLERJA s funkcije župana Maribora decembra 2012, a nekaj let za tem tožilstvo ugotovi, da ni elementov kaznivega dejanja. Sodba okrajnega sodnika dr. Boštjana POLEGEKA na sedem mesečno zaporno kazen, ki jo je izrekel maja 2013. Prva politična obsodba v Sloveniji, katero je sodnik dr. Boštjan POLEGEK ob izreku zaznamoval z dejstvom, da je Francu KANGLERJU kot oteževalno okoliščino navedel, da sej je le –ta dal izvoliti v državni svet. Zaradi izreka sedem mesečne zaporne kazni je bivši mariborski župan Franc KANGLER izgubil mandat državnega svetnika. Meseca februarja 2014 je ta sodba postala pravnomočna na Višjem sodišču v Mariboru, a kasneje 17.07.2014, je Vrhovno sodišče Republike Slovenije sodbo razveljavilo. Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo, zaradi katere je Franc KANGLER ostal brez svetniškega mandata. Vrhovno sodišče je v svoji sodbi ugotovilo, da v omenjenem primeru sploh ne gre za kaznivo dejanje in je s tem sporočilo tako Višjemu kot Okrajnemu sodišču v Mariboru, da pri svojem delu nista ravnala v skladu z zakonodajo. Zadeva se je nato ponovno vrnila na Okrajno sodišče v Mariboru v ponovno sojenje, kjer smo bili ponovno priča številnim kršitvam človekovih pravic in ostalemu nespoštovanju zakonodaje tako s strani tožilstva, kot sodišča.

Kljub storjeni škodi in kršitvam, pa v Odboru 2015 danes vendarle pozdravljamo odločitev mariborskega državnega tožilstva, čeprav smo presenečeni in hkrati zaskrbljeni nad tem, da takšne odločitve niso sprejeli že v lanskem letu, saj so sedaj po krivici potekali sodni postopki na mariborskem okrajnem sodišču, glede na dejstvo, da je bila sodba Vrhovnega sodišča zelo jasno zapisana.

Glede na to, da v tem primeru pa sedaj več ne gre govoriti o kršitvah v odprtem postopku, je nujno potrebno, da se vprašamo in vse pristojne organe pozovemo k ukrepanju zoper storjene kršitve. To je namreč zgolj eden izmed sodnih procesov zoper Franca KANGLERJA, ki že ima prostor na prvih straneh naše (nastajajoče) knjige o hujših kršitvah človekovih pravic, ki smo jim priča v Sloveniji. Pristojni si sedaj ob zaključenem postopku zagotovo več ne morejo zakrivati oči, pred tako zrežiranim sodnim procesom, do katerega sploh v evropsko demokratični državi ne bi smelo priti. V tem primeru je neizpodbitno šlo za politični obračun z bivšim županom Francem KANGLERJEM, katerega so povzročili in podpirali nekateri mediji in njegovi politični nasprotniki.

Zaradi krivične obsodbe na sedem mesecev zapora je Franc KANGLER izgubil mandat državnega svetnika. Sprašujemo se ali se bo kdo od državnih svetnikov, predvsem pa predsednik državnega sveta Mitja BRVAR, v imenu Državnega sveta Republike Slovenije, javno opravičil bivšemu državnemu svetniku Francu KANGLERJU? Ali se mu bo opravičil predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro CERAR, ki se je na novoletnem sprejemu za novinarje, kot predsednik vlade pohvalil s sodbo Francu KANGLERJU in nekaterimi drugimi sodnimi postopki? Ali je s tem želel sporočiti, kako odlično deluje njegova pravna država? Zadeva Franc KANGLER in krivična obsodba na sedem mesecev zapora je čisti dokaz, da sta v Sloveniji še vedno prisotna političen in medijski vpliv, ki nedvomno vpliva na odločitve slovenskih sodnikov. Ne smemo prezreti dejstva, da je v zadevi Franc KANGELR sodnik dr. Boštjan POLEGEK zapisal v sodbo, da se je Franc KANGLER za nagrado dal izvoliti v državni svet, 07.07.2014 na naroku za prestajanje alternativne kazni, pa je izrekel politične besede, da je Franc KANGLER nevaren za slovensko politiko in da ga je šele pravnomočna obsodba odvrnila od političnega življenja, zato mora v zapor.

Glede na to, da so se nekateri poslanci v Državnem zboru Republike Slovenije predvsem pa predsednika parlamentarnih odborov (Matjaž NEMEC – Odbor za pravosodje in Lilijana KOZLOVIČ – Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo) sklicevala, da gre za odprti postopek in da nimata pristojnosti posegati v omenjeno zadevo, v Odboru 2015 glede na to, da je v tem trenutku postopek zaključen, upravičeno pričakujemo da navedeni primer in naše predhodno poslano zaprosilo, obravnavajo na prvi redni seji odborov. Nedopustno je, da politika vključno s predsednikom države Borutom PAHORJEM in nekaterimi pristojnimi ministri, dopuščajo politično obračunavanje, šikaniranje ter hujše kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, s strani državnih organov, kot je iz navedenega primera razvidno v zadevi Franc KANGLER.

V odboru moramo opozoriti na to, da je zaradi krivične obsodbe Franc Kangler bil pod velikimi pritiski, predvsem pa zaradi krivice, ki mu je bila storjena in se mu še dogaja, dve leti ni dobil zaposlitve. Zato danes tukaj pozdravljamo odločitev direktorja Radia Tednik Ptuj Draga SLAMENŠKA, da je bil kljub medijskim napadom in pritiskom toliko pogumen, da je s svojimi argumenti stal za zaposlitvijo bivšega župana Franca KANGLERJA.

Odbor 2015 poziva Sodni svet, da temeljito in vsebinsko preveri postopek »dodelitev službenega stanovanja vedeževalki« v primeru Franca KANGLERJA, saj smo prepričani, da so tako okrajni sodniki kot tudi senat treh višji sodnikov v Mariboru, globoko kršili pravno zakonodajo, saj je nemogoče in nedopustno, da bi pri postopku nekateri sodniki spregledali toliko kršitev, kot so jih v zadevi Franc KANGLER, upoštevajoč na njihovo dolgoletno prakso ter izkušnje. Na hujše kršitve že vseskozi tudi v drugih postopkih v zadevi Franc KANGLER opozarja njegov zagovornik dr. Marko BOŠNJAK, ki se mu prav tako zdi nedopustno, da sodišča tolerirajo nezakonito početje policije in nekaterih na tožilstvu.

Prav tako vas obveščamo, da bo Odbor 2015 še v tem tednu na predsednika Vrhovnega sodišča RS Branka MASLEŠO in generalnega državnega tožilca dr. Zvonka FIŠERJA naslovil zahtevo za ukrepanje v zvezi z vsemi storjenim kršitvami, ki so bile zaznane v primeru sodnega postopka »dodelitev službenega stanovanja vedeževalki« v primeru Franca KANGLERJA, saj v tem primeru več ne gre za odprti postopek, ki je bil zmeraj njun izgovor za ne ukrepanje v dotičnem primeru.

ZA človekove pravice!

Željko VOGRIN

Predsednik Odbora 2015