stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kangler na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti

Deli na:
Kangler na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti

Foto: Bobo

Nekdanji mariborski župan in državni svetnik Franc Kangler, ki bi po pravnomočnosti obsodilne sodbe zaradi sporne dodelitve službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježoviti moral na prestajanje sedemmesečne zaporne kazni, je prejšnji teden na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, je za STA potrdil njegov zagovornik Marko Bošnjak.

Bošnjak je povedal, da je Kangler sicer že prejel poziv na prestajanje zaporne kazni, potem ko je mariborsko višje sodišče potrdilo odločitev tamkajšnjega okrajnega sodišča, slednje pa je pozneje zavrnilo tudi njegove prošnje za alternativno prestajanje zaporne kazni. Hkrati z zahtevo za varstvo zakonitosti je vrhovno sodišče zaprosil še za odlog kazni.

Kanglerjev zagovornik je pojasnil, da so zahtevo za oprostitev ali razveljavitev sodbe na vrhovno sodišče vložili zaradi bistvenih kršitev tako kazenskega postopka kot tudi kršitev kazenskega zakonika.

"Kar se Kanglerju očita, sploh ne more biti kaznivo dejanje nezakonitega posredovanja, saj bi se morala oseba, pri kateri storilec nezakonito posreduje, tega zavedati. Direktorica stanovanjskega sklada Tanja Vindiš Furman se ga ni zavedala, kar pomeni, da tudi Kanglerjevo ravnanje ne more izpolnjevati znakov kaznivega dejanja," je pojasnil Bošnjak.



Kršitve postopka so bile po njegovem storjene glede uporabe izsledkov telefonskih prisluhov, saj zanje niso bili izpolnjeni vsi pogoji, odredil pa jih je sodnik, ki ni imel lastnosti nepristranskosti, prav tako pa se prisluhi smejo uporabiti samo dve leti po prenehanju prisluškovanja. Še več, v postopku naj bi se po njegovih besedah izkazalo, da sta policija in sodišče določene izsledke oziroma njihove fotokopije hranila še naprej, verjetno vse do danes, kar je po zakonu nedovoljeno, je opozoril Bošnjak.

Kangler je sicer v času sojenja, pa tudi pozneje v javnosti, večkrat opozoril na to, da je o njegovih zadevah odločal preiskovalni sodnik, ki je bil nekoč namestnik direktorja Sove, z njim pa naj bi bil v konfliktu še iz časov, ko je bil poslanec in član parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami.

Sicer pa bo mariborski mestni svet prav danes odločal o podpori kandidatom za nadomestnega člana državnega sveta, potem ko je Kangler zaradi obsodilne sodbe ostal brez mandata. Za njegovo mesto se potegujejo nekdanji poslanec Jože Jagodnik s podporo SD, Bartolo Lampret s podporo svetniške liste Lipa, Rudi Matjašič, ki ga podpira SDS, nekdanji načelnik upravne enote Željko Vogin, ki ga podpira lista nekdanjega župana Kanglerja, ter nekdanji prvi mož Zavarovalnice Maribor Drago Cotar ob podpori sedanjemu županu naklonjenih svetniških list.