ginekolog 1 Svet24.si

Ginekologi: preobremenjeni in tik pred ...

mislav bago1 Svet24.si

Umrl je znani novinar in voditelj, star je bil ...

Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43 Necenzurirano

Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte ...

jadranka rebernik bobo Reporter.si

Totalna vojna na TVS: novinarji se puntajo ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

tanja-1 Njena.si

Nič več šova Ljubezen po domače?

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Urška Bačovnik Janša: Nam bodo ukradli še otroke?

Deli na:
Urška Bačovnik Janša: Nam bodo ukradli še otroke?

Foto: Primož Lavre

Tožilstvo zaradi domnevno nezakonitega premoženja zahteva odvzem več Janševih nepremičnin, tudi doma v Ložnici pri Velenju. Na tviterju se je že odzvala Urška Bačovnik Janša: "Nam bodo pred naslednjimi volitvami ukradli še otroke?"

V Uradnem listu je danes objavljen oklic okrožnega sodišča v Ljubljani, iz katerega je razvidno, katero premoženje predsednika SDS Janeza Janše je predmet tožbe, ki jo je prejšnji teden zoper Janšo vložilo Specializirano državno tožilstvo. Med drugim gre za stanovanjsko hišo v Ložnici pri Velenju in za osebni avtomobil.

Tožilstvo zahteva, da se Janši odvzame več nepremičnin v Bovcu, polovico stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani, hišo in gospodarski objekt v Ložnici pri Velenju, osebni avtomobil in drugo premoženje v vrednosti 53.415 evrov. Vrednost premoženja, ki naj bi ga po mnenju tožilstva Janša pridobil nezakonito, je sicer 395.388 evrov.


Janša je v odzivu na vložitev tožbe prejšnji teden navedel, da se je skrajni rok za vložitev tožbe iztekel 14. aprila 2015, torej pred več kot dvema letoma. A na Specializiranem državnem tožilstvu so za STA zatrdili, da zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora ne določa roka za vložitev tožbe.

Vložitev tožbe je posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janeza Janše in povezanih oseb: njegove žene Urške Bačovnik Janša, brata Rajka Janše in sestrične Janševe žene Nataše Pajenk, ki je kot bančnica skrbela za bančne posle družine Janša. Tožbo je tožilstvo vložilo le zoper Janšo, saj je očitno le pri njem ugotovilo razhajanje v premoženju.

Finančna preiskava Janše in povezanih oseb se je začela septembra 2013 na podlagi pisne pobude, podatkov avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja in ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je Janši očitala za 210.000 evrov nepojasnjenega premoženja. Vrhovno sodišče je sicer poročilo KPK naknadno odpravilo, ker Janša na osnutek poročila in ugotovitev ni mogel dati pripomb, s tem mu je bila kršena ena od ustavnih pravic. A je nato senat KPK v drugi postavi postopek ponovil in prišel do enakih ugotovitev.