dsoprizidek Svet24.si

Brez tujcev bi oddelke v novomeškem domu ...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilka za Zidarja, Tovšakovo in Črnigoja zahteva eno leto in pet mesecev zapora

Deli na:

Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec je po zaključku današnje obravnave v zadevi Čista lopata dejala, da so obtoženim očitana takšna kazniva dejanja, za katere je zaporna kazen primerna. "Glede na to, da gre za dejanja iz koristoljubja, pa tudi denarna kazen," je dejala o predlaganih kaznih, ki se gibljejo med 10 in 32 meseci zaporne kazni.

 

"V tem primeru sankcija opominjevalne narave, kar pogojna kazen tudi je, ne pride v poštev," je bila prepričana tožilka. Tožilstvo sicer za vsakega od obtoženih poleg zaporne kazni zahteva tudi plačilo stranske kazni v višini od 6000 do 20.000 evrov.
 
Podgorelčeva je prepričana, da so danes predlagane zaporne kazni primerne in ustrezne, sorazmerno s tem pa so predlagane tudi denarne kazni. Te se sicer ne določajo glede na premoženje obtoženih, temveč morajo biti znotraj omejitev, ki jih določa kazenski zakonik, ki je veljal v času storitve kaznivega dejanja, je pojasnila.
 
Podgorelčeva je bila danes zadovoljna s potekom obravnave, na kateri so se začeli sklepni govori zagovornikov. Ti se bodo nadaljevali v sredo, saj je bilo sojenje po skoraj petih urah prekinjeno. "Več tudi glede na čas, ki smo ga porabili za zaključne govore, danes nismo mogli storiti," je dejala. "Verjetno bomo v sredo z zaključnimi govori tudi končali," je dodala.
 
Tožilka vztraja pri tem, da so bili dokazi pridobljeni na zakonit način. "Dejstvo, da so si tako zelo in tako dolgo prizadevali za izločanje dokazov, samo po sebi že govori, da so dokazi obremenilni, ker sicer ne bi bilo potrebe, da bi jih izločali," je dodala.
 
Zagovornik obtoženega Ivana Zidarja Boštjan Penko pa je po koncu obravnave dejal, da pričakuje oprostilno sodbo, "če bo sodišče le sodilo v skladu z zakonom in svojo vestjo in ne bo podlegalo pritiskom".
 
Kombinacija zaporne in denarne kazni je v takšnih primerih sicer po njegovem mnenju lahko upravičena, vendar pa ne v zadevi Čista lopata, ker tam očitana kazniva dejanja po njegovem mnenju niso bila storjena. "Največ, o čemer bi lahko govorili, bi bil mogoče lahko prekršek iz javnega naročanja, pa še to je vprašanje," je dodal.
 
S sklepnimi govori obrambe je sicer danes začela obramba Tomaža Žiberta, nadaljevali pa so Zidarjevi zagovorniki Aleksander Čeferin, Janez Koščak in Penko. Penko je v sklepnem govoru dejal, da je bila jeseni 2007 napovedana politična vojna tajkunom, ki se je usmerila predvsem na SCT. Obramba je zato zahtevala oprostilno sodbo za Žiberta in Zidarja.
 
Oprostilno sodbo je za Dušana Črnigoja zahtevala tudi njegova zagovornica Irena Dobravc Tatalović, ki je poudarila, da je policija v postopku preiskave presegla meje dopustnega in dovoljenega. Očitki tožilstva so po njenem mnenju "absurdni in nedokazani ter v nasprotju s seboj in dokazi".