pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilka iz zgodbe o Baričeviču v kazenskem postopku

Deli na:
Tožilka iz zgodbe o Baričeviču v kazenskem postopku

Foto: Primož Lavre

Na vrhovnem državnem tožilstvu so za STA potrdili, da so v sredo prejeli sklep o pravnomočno uvedeni sodni preiskavi zoper višjo državno tožilko Dragico Kotnik. Zdaj preučujejo obstoj zakonsko določenih pogojev za morebitno ukrepanje, so pojasnili. Zoper Kotnikovo teče tudi disciplinski postopek, a zadeva še ni zaključena.

Kotnikova je tako po pravnomočno uvedeni sodni preiskavi v kazenskem postopku. Uvedbo sodne preiskave je zahtevalo okrožno državno tožilstvo iz Krškega, ki Kotnikovo sumi, da je novinarju Mitji Lomovšku predala zaupen dokument v zadevi bulmastifi.

Tožilka je namreč zaradi obtožb nevestnega dela v službi preganjala dva policista, ki na dan tragedije na Oražnovi naj ne bi odvzela vzorca krvi v hiši Saše Baričeviča in zamolčala nekatere ugotovitve. Ljubljansko okrajno sodišče je policista oprostilo, ker ni bilo dokazov za nevestno delo. Kotnikova, ki na izrek sodbe ni prišla, se je na sodbo pritožila.

Iz dokumenta, ki naj bi ga Kotnikova predala Lomovšku, je izhajalo, da je tožilstvo na analizo poslalo vzorec krvi, najden v Baričevičevi hiši, kar pa je namigovalo, da je bila v hiši tistega dne, ko so Baričeviča do smrti ogrizli njegovi psi, še tretja oseba. Dokument omenja še pričo, ki naj bi videla s kraja tragedije v terenskem vozilu bežati znanega ljubljanskega odvetnika.



Da bi se to razjasnilo, je sodišče konec avgusta lani zaslišalo pričo tožilstva Marjana Vukasa, ki trdi, da je tistega dne z Oražnove videl bežati vozilo, vendar je Vukas na sodišču na večkrat ponovljena vprašanja različno odgovoril in ga je sodišče označilo kot neverodostojno pričo. Prav tako se je izkazalo, da kri na stikalih v prvem nadstropju Baričevičeve hiše pripada enemu od policistov, ki so tistega dne posredovali na kraju. Tožilka ne verjame, da je analiza Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je to pokazala, verodostojna.

Trenutno zoper Kotnikovo teče še disciplinski postopek. Disciplinska tožilka je lani na podlagi zahteve generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja vložila dva predloga za izrek disciplinske sankcije, zadevi pa sta zdaj združeni. Sedmega maja je bila razpisana disciplinska obravnava, ki pa je niso opravili, saj je Kotnikova zahtevala izločitev članice disciplinskega senata, kar je bilo zavrženo. Kasneje je bilo razpisanih več narokov, a so bili vsi, večinoma zaradi bolniške odsotnosti Kotnikove, preloženi, so še pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu.

Kotnikova se je v disciplinskem postopku znašla, ko je opustila pregon zoper nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi prodal ponarejeno vinjeto. Eno razpravo so na sodišču že opravili, nato pa je policija zaradi domnevne predaje zaupnega dokumenta Lomovšku obiskala tudi Kotnikovo. Karbo je zastopal odvetnik Franci Matoz, prav njega pa je najela tudi Kotnikova.