državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilec vendarle zavrgel ovadbo proti Romanu Leljaku

Deli na:
Tožilec vendarle zavrgel ovadbo proti Romanu Leljaku

Foto: Bobo

Kazenski postopek zoper Romana Leljaka zaradi izdaje tajnih podatkov je okrožni državni tožilec Primož Suknaič zavrgel - Publicist in raziskovalec arhivov je bil kazensko ovaden, potem ko je na seji komisije za človekove pravice v državnem zboru govoril o uničevanju in kraji gradiva Udbe ter ob tem razkril ime uslužbenca Sove, ki je odnesel udbovsko gradivo, ki so ga našli v enem od sefov ob ropu banke SKB.

Zaradi kazenskega postopka zoper Leljaka so se zgražali v hrvaškem tedniku 7 Dnevno in ob tem predlagali, da Hrvaška na to odgovori z najvišjim državnim odlikovanjem za Leljaka za njegovo raziskovalno delo.

»Specialno slovensko državno tožilstvo vodi preiskavo proti Leljaku, ker je govoril o uničevanju in kraji državnega arhivskega gradiva, ki ga je na začetku 1990 organizirala Udba. Zaradi tega kaznivega dejanja mu grozijo tri leta zapora, zaradi udbovskega svinčnika pa pet let,« v aktualni izdaji tednika 7 Dnevno piše Zdravko Vladanović v članku z naslovom »Za svinčnik pet, za arhivsko gradivo, ki ga je ukradla Udba, tri leta zapora« in nadnaslovom »Zameril se je Udbi. Roman Leljak ne obupa.«

V njem piše, da zoper Leljaka že teče sodni postopek zaradi svinčnika, kakršnega je Udba uporabljala za tihe likvidacije, tega je pokazal na seji komisije za človekove pravice v državnem zboru 14. marca lani in s tem povzročil preplah. Poleg tega pa tudi, da specialno državno tožilstvo zoper Leljaka vodi še preiskavo, ker je na isti seji komisije govoril o uničevanju in kraji državnega arhivskega gradiva.

Takrat je med drugim spregovoril tudi o ropu v banki SKB, kjer so preiskovalci našli zbirko dokumentov nekdanje SDV, ki jih je nekdo skrival v trezorju. »Za odkrivanje skrivnosti teh tajnih dokumentov, ki so jih našli v zasebnem sefu neke komercialne banke, je bil zadolžen državni uslužbenec oziroma tajni agent Mladen Romih, ki še danes dela na Sovi,« piše 7 Dnevno.

Ker je Leljak povedal ime uslužbenca Sove, ki je bil zadolžen za udbovsko gradivo in ga potem odnesel s seboj, se je znašel v kazenskem postopku zaradi izdaje tajnih podatkov. Kazenski postopek je bil tajen, zaslišanje je bilo tajno, zapisnik je bil tajen in verjetno bi bila tudi obtožni predlog in sodni postopek tajna: »Tajen postopek suspendira naravo ustavno načelo vladavine prava, s čimer se slovensko pravosodje vrača v prakso iz časov komunističnega totalitarizma.« Po zavrženju kazenske ovadbe se Leljak sprašuje, ali je zapisnik o njegovem zaslišanju še vedno tajen.

Zanimivo je, da smo na spletni strani državnega zbora ves čas lahko prebirali magnetogram Leljakovega predavanja na seji komisije za človekove pravice, ko je govoril, kako so nekateri udbovske dokumente odnesli domov in jih tako skrili pred demokratično izvoljenimi oblastmi: »Za zanimivost vam lahko povem, da tudi v tistem znamenitem ropu SKB banke, da je bil eden od teh trezorjev poln udbovskih dokumentov. Udbovskih dokumentov. Nalogo za to, da se razčisti, kaj se dogaja, je prevzel Romih Mladen, ki še danes dela na Sovi

Seveda ni znano, ali poteka tudi preiskava, zakaj so bili dokumenti nekdanje tajne službe, ki bi morali biti v državnem arhivu, v nekem zasebnem sefu, kdo je bil najemnik sefa, ali so zoper njega sprožili kazenski postopek, ter kaj se je pozneje zgodilo z omenjenimi dokumenti in ali jih je uslužbenec Sove oziroma Sova izročila Arhivu v celoti.

Zoper Leljaka poteka še postopek zaradi udbovskega svinčnika, ki ga je pokazal na seji komisije za človekove pravice. Obtožni predlog je že na okrajnem sodišču v Ljubljani, sojenje pa je bilo prestavljeno na 16. maj. V sosednji državi tako še vedno imajo razlog za zgražanje, zato bo tudi pobuda za odlikovanje takrat lahko spet aktualna.