Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilci in policisti skupaj

Deli na:

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar in notranja ministrica Katarina Kresal sta se na današnjem sestanku zavzeli za skupna izobraževanja tožilcev in policistov. Kot je pojasnila Brezigarjeva, bodo usposabljanja potekala na obravnavi konkretnih primerov, potem ko so ti že zaključeni.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar in notranja ministrica Katarina Kresal sta se na današnjem sestanku zavzeli za skupna izobraževanja tožilcev in policistov. Kot je pojasnila Brezigarjeva, bodo usposabljanja potekala na obravnavi konkretnih primerov, potem ko so ti že zaključeni.

Kresalova je med prioritetnimi projekti, ki jih vodi ministrstvo za notranje zadeve in pri katerih bi si želela sodelovanja vrhovnega državnega tožilstva izpostavila zagotavljanje večje učinkovitosti na področju omejevanja gospodarskega in finančnega kriminala, okrepitve preventivnih in represivnih ukrepov na področju preiskovanja in preprečevanja nasilja v družini in ureditev sistemsko preglednega in učinkovitega in neodvisnega nadzora nad policijo. Predstavniki ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in tožilstva se bodo o poteku posameznih projektov dogovarjali sproti, je pojasnila.

Glede sodelovanja obeh institucij je povedala, da je ministrstvo predlagalo oblikovanje delovne skupine, ki bi jo sestavljali predstavniki MNZ in tožilstva in ki bi pregledala sedanjo uredbo, ki določa način njunega medsebojnega sodelovanja. Pripravila bi tudi spremembe te uredbe, ki bi jih nato sprejeli v čim krajšem času. Brezigarjeva je to pobudo Kresalove pozdravila.

Notranja ministrica je izpostavila tudi pripravo skupnega programa usposabljanj. Kot je omenila, se marsikje policisti in tožilci že sedaj izobražujejo na istih usposabljanjih, vendar pa bi bilo na določenih področjih, na primer pri finančni kriminaliteti, po njeno to sodelovanje dobro še izboljšati.

Kot je še poudarila Kresalova, se je "dobro učiti iz napak, še bolje se je učiti iz tistega, kar si naredil dobro". Z Brezigarjevo je tako govorila tudi o organizaciji skupnih analiz primerov, kjer je bilo delo tožilstva in policije res dobro in kjer so bile storjene napake, ki jih ne smejo več ponavljati.

Na vprašanje, kako bo sodelovala z generalno državno tožilko glede na to, da sta imeli pred volitvami v več primerih različna mnenja, je ministrica odgovorila, da so bili tedaj v svoji kritiki zelo jasni. "Danes imam sama priložnost voditi ministrstvo za notranje zadeve - torej lahko napake, na katere sem opozarjala, skušam odpraviti," je poudarila.

Za Barbaro Brezigar je predvsem zelo pomembno skupno izobraževanje policistov in tožilcev. Usposabljanja bodo izvajali na obravnavi konkretnih primerov, ko bodo ti že zaključeni, in se na morebitnih napakah tudi česa naučili. Ob tem je poudarila tudi, da je vse morebitne napake "lahko kritizirati, nekaj povsem drugega pa je, ko moraš na konkretnih primerih kaj narediti".