901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Topovske salve za Triglav

Deli na:

Vojaška ladja Triglav, ki je 15. novembra izplula iz ruskega pristanišča Novorossysk ob Črnem morju, je danes slovesno zaplula v koprsko pristanišče. Prihod, ki ga je kljub deževnemu vremenu spremljalo veliko število obiskovalcev, so pospremili s topovskimi streli in slovesnimi manevri.

Vojaška ladja Triglav, ki je 15. novembra izplula iz ruskega pristanišča Novorossysk ob Črnem morju, je danes slovesno zaplula v koprsko pristanišče. Prihod, ki ga je kljub deževnemu vremenu spremljalo veliko število obiskovalcev, so pospremili s topovskimi streli in slovesnimi manevri.

Ob današnjem prihodu ladje Triglav v matično koprsko pristanišče so pripravili slovesnost, ki so jo s svojo prisotnostjo počastili obrambna ministrica in slavnostna govornica Ljubica Jelušič, botra ladje Elena Tvrdy, predstavniki tujih diplomatskih služb v Sloveniji, poslanci DZ, župani in številni občani Kopra.

Med obiskovalci koprske slovesnosti pa so bili tudi številni predstavniki oblasti in ladjedelnice iz Rusije, v kateri so izdelali ladjo.

"Triglav je ena najsodobnejših in zagotovo ena najmlajših ladij v Jadranskem morju," je dejala ministrica. "S to ladjo bomo, tako kot smo z ladjo Ankaran, dokazali, da smo pomorska država, ki o tem, da je pomorska, ne samo govori, ampak za to tudi nekaj naredi," je še zatrdila Jelušičeva.

"Odgovornosti pomorske države so se zavedali že naši predniki, generacije slovenskih pomorščakov, ki so služili pod tujimi gospodarji in tujimi zastavami, v zadnjih desetletjih pa tudi pod domačo, slovensko, je še poudarila ministrica. "Tako Ankaran kot Triglav sta ladji, ki bosta za vselej ostali pod slovensko zastavo," je še zatrdila.

Po njenem mnenju je nova ladja velika pridobitev za Slovensko vojsko in za pomorski izobraževalni sistem ter varovanje slovenskega obalnega akvatorija.


Zbranim je spregovoril tudi brigadir Slovenske vojske Branimir Furlan, ki je dejal, da so pripadniki Slovenske vojske in slovenske mornarice zavezani k pomorskim tradicijam in "z mislijo na to oblikujemo tudi postopke in delo na naših ladjah".

"S Triglavom smo sposobnejši in nanj bomo lahko vsi ponosni. In zadovoljstva nam ne moti dejstvo, da bo imel lasten pristan šele ob polnoletnosti," je še dejal Furlan in izrazil veselje, da je Slovenska vojska s Triglavom dobila plovilo, ki bo vojski omogočilo, da se enakovredno vključi v aktivnosti na morju in skupaj z zavezniki preprečuje marsikatero nečednost, preden ta doseže slovensko morje.

Ob koncu slovesnosti so imeli obiskovalci možnost, da spoznajo ladjo Triglav tudi nekoliko bliže, saj so se lahko povzpeli na njen krov.

Ladja Triglav je bila izdelana v sanktpetergurški ladjedelnici Almaz in je bila opremljena v skladu s slovenskimi potrebami in zahtevami. Dolga je 49 metrov, široka 9,2 metra in ima ugrez 2,2 metra, doseže pa lahko največjo hitrost 27 vozlov. Ladjo poganjajo trije motorji, vsak z 2880 kilovati. Oborožena je s topom AK-306, dvema mitraljezom, protiladijskim raketnim sistemom, protizračnimi raketami in protiraketno zaščito.

Posadka ladje šteje 24 članov, med katerimi so štirje častniki.