palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: Z majhnimi spremembami lahko ta koalicija uspešno nadaljuje svoje delo

Deli na:
Tonin: Z majhnimi spremembami lahko ta koalicija uspešno nadaljuje svoje delo

Foto: Bobo

Vodja poslancev NSi Matej Tonin je za prilogo Dnevnika Objektiv glede krize v koaliciji po objavi poročila protikorupcijske komisije dejal, da bi se morali SDS in DL dogovoriti, kako rešiti nastalo situacijo, da ne bodo vse koalicijske stranke talke tega konflikta. Po njegovih besedah sta možni dve rešitvi, da stopi korak nazaj DL ali pa SDS.

Poročilo komisije, ki predsedniku vlade in SDS Janezu Janši ter predsedniku PS in ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću očita kršitev protikorupcijske zakonodaje, je zamajalo koalicijo. O prihodnjem sodelovanju v koaliciji danes razpravlja svet DL. Kot je v pogovoru za Objektiv dejal Tonin, pa želijo SLS, DeSUS in NSi še naprej delati v tej koaliciji.

Po njegovem mnenju je najslabša stvar v tem trenutku politična kriza in ponovni šestmesečni mrtvi tek. "Prvaki koalicijskih strank so pred pomembno preizkušnjo. Sedaj imajo priložnost, da dokažejo, da na prvo mesto postavljajo dobrobit Slovenije, ne pa svojo politično kariero. Z rahlimi kadrovskimi spremembami lahko ta koalicija uspešno nadaljuje svoje delo," je ocenil Tonin.

Tonin je komentiral tudi razmere v stranki po pozivih k njegovemu odstopu zaradi podpore opozicijskemu dopolnilu, zaradi katerega je bivši predsednik republike Milan Kučan ohranil dodatek k pokojnini. "Če bi vedel, kaj vse se bo v Sloveniji zgodilo po omenjenem glasovanju, zaradi česar se zdi moj poskus preseganja delitev med levico in desnico danes bob ob steno, najverjetneje ne bi še enkrat tako glasoval," je dejal.


"Če pa bi ponovno ocenil, da lahko moje glasovanje, ki je neprijetno za stranko in pogubno za mojo kariero, državi pomaga, bi dal glavo ponovno na tnalo," je zatrdil. Protesti na ulicah so po njegovem mnenju pokazali, da ljudje od njih zahtevajo pogovore, dogovore, ključne rešitve za izhod iz krize. Če bi torej lahko s svojim glasovanjem rešil državo, bi tvegal svojo kariero, je poudaril.

Pred ponedeljkovim svetom NSi, na katerem bo stranka izbirala podpredsednike, je ocenil, da verjetno ima možnosti, da ga bo predsednica stranke Ljudmila Novak predlagala na to funkcijo. Bi pa tudi razumel, če ga ne bi. Tonin je prepričan, da je za razvoj stranke pomembno, "ali bo v javnosti prevladal vtis, da je njena ključna podstat nasprotovanje komunizmu, ali pa se bomo razvili v široko stranko, kjer so poleg nasprotovanja komunizmu pomembne tudi druge stvari".

Sredina razprava izvršilnega odbora NSi je po Toninovih besedah na nek način pokazala, v kateri smeri se želi stranka razvijati. "Močna stranka s petnajstimi, dvajsetimi poslanci bi imela bistveno večji vpliv na dogajanje v državi, kot ga ima stranka s štirimi poslanci. Da bomo lahko zrasli, pa moramo pokazati širino," je pojasnil.

Stranka se mora po njegovem mnenju odpreti, "mora sprejemati ljudi, ki nekoliko različno razmišljajo, povezujejo pa nas skupne temeljne vrednote". Kot je dejal, si želi, da bi se NSi razvijala v smeri nemške Krščansko demokratske unije (CDU), kjer je veliko prostora za različna krila in frakcije.