hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matej Tonin se bo uklonil Janezu Janši in ne bo predsednik državnega zbora

Deli na:
Matej Tonin se bo uklonil Janezu Janši in ne bo predsednik državnega zbora

Matej Tonin bo popustil Janezu Janši in ne bo predsednik državnega zbora - Foto: Bobo

NSI ne bo delala težav za vstop v Janševo koalicijo, problem naj bi bili SMC, Desus in morebitni mandatar.

»Najbolj pereče humanitarne razmere po svetu, zlasti v Idlibu v Siriji, in vloga, aktivnosti ter prioritete EU portfelja kriznega upravljanja so bile v središču pozornosti srečanja s poslancem slovenskega državnega zbora Matejem Toninom,« je pravkar na tviterju zapisal evropski komisar Janez Lenarčič.

Prvak NSI je namreč službeno v Bruslju, zato v stranki niso predvidena srečanja na temo sestavljanja nove koalicije. Kot smo zvedeli iz naših virov, se bo Tonin s prvakom SDS Janezom Janšo srečal šele v petek, do takrat pa naj bi bili tudi znani odločitvi SMC in Desusa glede vstopa v njegovo koalicijo.

Srečanje med Janšo in Toninom naj bi bila pika na i oziroma češnja na piti pri sestavljanju koalicije. Če se bo morebitni mandatar dogovoril za novo koalicijo z SMC in Desusom, mu tudi NSI ne bo delala težav. Na sejah izvršilnega odbora NSI so razpravljali zgolj o razlogih za vstop v vlado, ne pa tudi o tem, pod katerimi pogoji ne bi vstopili.

Tako naj bi tudi Tonin popustil pred Janševimi zahtevami, da mora v vladi sodelovati kot minister in naj ne bi več vztrajal pri vodenju državnega zbora. Kateri resor naj bi prevzel, ni znano, bo pa verjetno eden od državotvornih resorjev s 24-urnim varovanjem.

Zanimivo je, da se naj bi za ministra v Janševi vladi zelo ponujal tudi Žiga Turk, ki je pred evropskimi volitvami iz SDS prestopil v NSI, vendar pa ni bil izvoljen za evropskega poslanca. Očitno mu je na fakulteti zelo dolgčas in si želi vrnitve v politiko, kar sklepamo iz njegovih kolumn, ki jih po novem objavlja na portalu Casnik.si. Morda bo spet minister za kulturo ali pa za izobraževanje, kar je bil v drugi Janševi vladi.

Foto: Bobo - Zanimivo je, da se naj bi za ministra v Janševi vladi zelo ponuja tudi Žiga Turk, ki je pred evropskimi volitvami iz SDS prestopil v NSI. Očitno mu je na fakulteti zelo dolgčas in si želi vrnitve v politiko.

Zelo za vstop NSI v Janševo vlado navija tudi portal Domovina.je, ki ga ustvarjajo privrženci NSI, pri čemer sploh ne skrivajo navdušenja nad tem, da bo vlado vnovič vodil Janša. Turk je prejšnji teden vsaj zapisal, da je bolj pomembna desna vlada kot njen mandatar oziroma naj Janša v primeru, če bodo imeli v SMC in Desusu preveč zadržkov do njega, prepusti vodenje vlade nekomu drugemu.

A to je film, ki ga ne bomo videli oziroma kot je rekel poslanec SAB Franc Kramar v odgovoru na vprašanje, ali bo podprl Janšo za mandatarja, »malomorgen.« Janša je namreč prejšnji četrtek na to novinarsko vprašanje odgovoril: »Kar se nas tiče ali pa mene osebno, sem pripravljen glasovati za kogarkoli, ki je na zadnjih volitvah dobil več glasov od mene.«

Matej Tonin se bo s prvakom SDS Janezom Janšo srečal šele v petek, do takrat pa naj bi bili tudi znani odločitvi SMC in Desusa glede vstopa v njegovo koalicijo.

Takšnega poslanca seveda ni. Janša je v volilnem okraju Grosuplje prejel 7020 glasov oziroma 39,3 odstotka, kar sta najvišja številka in odstotek, ki jih je dosegel kateri od poslancev na volitvah v državni zbor leta 2018. Seveda, če bi kandidiral v volilnem okraju Velenje I., kjer ima stalno bivališče, se s takim uspehom ne bi mogel hvaliti, če bi bil sploh izvoljen.

A vrnimo se k sestavljanju koalicije: izjave, ki jih daje prvak SDS na srečanjih z novinarji, na slavnostni akademiji SDS v Murski Soboti in še zlasti na tviterju, razburjajo mnoge na levi sredini, tudi v strankah, s katerimi se dogovarja o novi koaliciji.

Foto: Bobo - Miro Cerar s kandidati SMC, ob njem levo je Gregor Perič, za njim desno Janja Sluga, ob Zdravku Počivalšku pa Branimir Rajić.

Zelo so razburjeni v Desusu, prav tako tudi še vedno ni znano, koliko poslancev SMC mu je sploh pripravljenih dati svoj glas. Slišati je, da ni problem samo Jani Möderndorfer, ampak tudi Janja Sluga, Branimir Rajić, Gregor Perič in še eden od poslancev.

Tudi v NSI bodo zelo težko pojasnili svojim volivcem, če bodo podpisali koalicijsko pogodbo, ki ne bo določala uresničitve odločbe ustavnega sodišča v zvezi s financiranjem javnega programa v zasebnih osnovnih šolah.

To je že pisalo v osnutku koalicijske pogodbe, ki jo je po volitvah NSI ponudil zdaj odhajajoči premier Marjan Šarec, vendar ga je NSI zavrnila. Takrat so bili v LMŠ, SD, SMC, Desusu in SAB pripravljeni dati to darilo NSI za vstop v koalicijo, zdaj pa Desus in SMC temu odločno nasprotujeta.

Tako se prav lahko zgodi, da bo najvišji račun za to, da bo Janša še tretjič sestavil vlado, plačala kar NSI.